Donald Trump, felicitat de înalţi oficiali cu ocazia învestirii în funcţia de preşedinte al SUA UPDATE

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, premierul canadian, Justin Trudeau şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel l-au felicitat, vineri, pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu ocazia învestirii sale.

20 ian. 2017, 19:24

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, care are o relaţie dificilă cu Donald Trump din cauza retoricii acestuia cu privire la frontieră şi imigranţi mexicani, l-a felicitat vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, cu ocazia preluării funcţiei de preşedinte, relatează CNN.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, l-a felicitat vineri pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu ocazia învestirii sale, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul NATO.

„Statele Unite au jucat un rol important în NATO de la fondarea organizației la Washington în 1949 și continuă să demonstreze devotament față de securitatea noastră comună”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

„NATO este cea mai de succes alianță din istoria lumii, iar alianța este la fel de benefică pentru SUA ca și pentru Europa. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu președintele Trump pentru a consolida Alianța, să ne asigurăm că vom continua să răspundem provocărilor în evoluție prin împărțirea mai echitabilă a sarcinilor între aliați”, a mai spus Stoltenberg. „Aștept cu nerăbdare vizita președintelui Trump la primul său Summit al NATO de la Bruxelles”.

Premierul canadian, Justin Trudeau, l-a felicitat pe președintele american, Donald Trump, cu ocazia învestirii sale în funcție și a declarat că relațiile dintre Canada și SUA sunt unele dintre cele mai strânse din lume, informează DPA.

„Acest parteneriat durabil este esențial pentru prosperitatea și securitatea noastră comună”, a spus el.

Cele două țări împărtășesc relații comerciale și investiții robuste și au economii integrate care creează milioane de locuri de muncă în ambele state.

Trudeau a fost unul dintre cei mai aspri critici ai lui Trump în timpul campaniei electorale, însă recent a spus că nu și-ar dori să se certe cu noul președinte american, conform Huffington Post.

Trudeau, care a câștigat alegerile în 2015, când era șeful liberalilor, a spus vineri că așteaptă să colaboreze cu Trump și guvernul SUA pentru a asigura prosperitatea clasei de mijloc din ambele țări și a crea o lume mai sigură.

Germania va avea nevoie de o nouă strategie economică orientată spre Asia, dacă noua administrație americană va începe războiul comercial cu China, a afirmat, vineri, vicecancelarul Sigmar Gabriel, la câteva ore după ce președintele american, Donald Trump, a depus jurământul, și a avertizat că se așteaptă la o „cursă dură”, scrie Reuters.

„Ceea ce am auzit astăzi are un ton foarte naționalist”, a declarat Sigmar Gabriel într-un interviu acordat postului național de televiziune ZDF, prima reacție a unui oficial german după învestirea președintelui Donald Trump. „Cred că trebuie să ne pregătim pentru o cursă dură”, a avertizat el.

Sigmar Gabriel a adăugat că noul președinte american „a fost extrem de serios” în discursul său de învestire, fapt ce înseamnă că își va respecta promisiunile în privința comerțului și în alte domenii.

Europa și Germania trebuie să rămână unite „pentru a-și apăra interesele comune”, a mai declarat el.

Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Germaniei, iar Donald Trump a avertizat că administrația sa va impune o taxă vamală de 35% pentru mașinile producătorului german BMW asamblate în Mexic și exportate în SUA.