Secretarul general al ONU cere respectarea principiilor democratice în Hong Kong

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut marţi respectarea principiilor democratice la Hong Kong, unde zeci de mii de manifestanţi pro-democraţie au demonstrat pe străzi cerând mai multe libertăţi politice în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

30 sept. 2014, 18:46
Secretarul general al ONU cere respectarea principiilor democratice în Hong Kong

‘Secretarul general înţelege că este o problemă internă, dar cere ca toate părţile implicate să rezolve orice diferend într-o manieră paşnică şi care protejează principiile democratice’, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Franţa a cerut de asemenea un ‘dialog paşnic’ între manifestanţii pro-democraţie şi autorităţile din Hong Kong. ‘Franţa şi China sunt două ţări prietene şi apreciem stabilitatea şi prosperitatea din Hong Kong’, a declarat ministrul de externe francez Laurent Fabius, pe marginea unei reuniuni franco-chineze la Toulouse (sud-vest).

Citeşte şi Proteste la Hong Kong: Liderii protestatarilor au stabilit termenul limită pentru satisfacerea cererilor VIDEO

‘Urmărim deci cu atenţie situaţia din Hong Kong şi sperăm că un dialog constructiv şi paşnic va permite să se ajungă la un acord care să fie conform cu legea fundamentală din Hong Kong’, a afirmat oficialul francez.

Zeci de mii de manifestanţi prodemocraţie au manifestat pe străzi în răspuns la o decizie a Beijingului, adoptată în urmă cu o lună, de a permite utilizarea sufragiului universal pentru alegerea şefului executivului în 2017, păstrând însă controlul asupra candidaturilor.