Secretarul general NATO: Orice extindere a teritoriului deţinut de separatişti în Ucraina, inacceptabilă

Orice extindere a teritoriului deținut de separatiști în Ucraina este inacceptabilă, avertizează secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

26 feb. 2015, 15:10
Secretarul general NATO: Orice extindere a teritoriului deţinut de separatişti în Ucraina, inacceptabilă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi, la Roma, că 'orice extindere a teritoriului aflat în mâinile separatiștilor ucraineni va fi inacceptabilă', cerându-i Rusiei să-și retragă cele 'peste o mie de piese' de armament greu din estul Ucrainei, informează AFP.

În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de premierul italian Matteo Renzi, Jens Stoltenberg a considerat ca fiind 'important ca părțile să respecte acordul de încetare a focului și să-și retragă armamentul greu' din regiune.

'Rusia a transferat în ultimele luni peste o mie de piese de echipament, artilerie, sisteme avansate de apărare antiaeriană și tancuri. Ea trebuie să-și retragă aceste echipamente și să înceteze să-i susțină pe separatiști', a spus fostul premier norvegian.

'Orice tentativă de a extinde ulterior teritoriul deținut de separatiști va constitui o violare clară a acordurilor de la Minsk. Și acest lucru va fi inacceptabil pentru comunitatea internațională', a avertizat Stoltenberg.

La rândul său, șeful executivului de la Roma și-a exprimat convingerea, potrivit agenției de presă Tass, că reglementarea crizei din sud-estul Ucrainei 'trebuie să contribuie la readucerea Rusiei în prim-plan în ceea ce privește căutarea de soluții la crizele internaționale'.

Potrivit lui Renzi, 'Rusia deține mare potențial în soluționarea problemelor internaționale'.'Cred că liderii ruși au un mare potențial de influență. Să nu uităm de ultimele contacte importante ale președintelui rus Vladimir Putin cu liderii Turciei, țară membră a NATO, și Egiptului, ambele țări jucători importanți în Orientul Mijlociu', a spus Renzi.

Ucraina a anunțat joi că începe retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul separatist prorus, în cadrul ultimelor acorduri de pace semnate la Minsk.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi, la Roma, că ‘orice extindere a teritoriului aflat în mâinile separatiștilor ucraineni va fi inacceptabilă’, cerându-i Rusiei să-și retragă cele ‘peste o mie de piese’ de armament greu din estul Ucrainei, informează AFP.

În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de premierul italian Matteo Renzi, Jens Stoltenberg a considerat ca fiind ‘important ca părțile să respecte acordul de încetare a focului și să-și retragă armamentul greu‘ din regiune.

‘Rusia a transferat în ultimele luni peste o mie de piese de echipament, artilerie, sisteme avansate de apărare antiaeriană și tancuri. Ea trebuie să-și retragă aceste echipamente și să înceteze să-i susțină pe separatiști’, a spus fostul premier norvegian.

‘Orice tentativă de a extinde ulterior teritoriul deținut de separatiști va constitui o violare clară a acordurilor de la Minsk. Și acest lucru va fi inacceptabil pentru comunitatea internațională’, a avertizat Stoltenberg.

La rândul său, șeful executivului de la Roma și-a exprimat convingerea, potrivit agenției de presă Tass, că reglementarea crizei din sud-estul Ucrainei ‘trebuie să contribuie la readucerea Rusiei în prim-plan în ceea ce privește căutarea de soluții la crizele internaționale’.

Potrivit lui Renzi, ‘Rusia deține mare potențial în soluționarea problemelor internaționale’.’Cred că liderii ruși au un mare potențial de influență. Să nu uităm de ultimele contacte importante ale președintelui rus Vladimir Putin cu liderii Turciei, țară membră a NATO, și Egiptului, ambele țări jucători importanți în Orientul Mijlociu’, a spus Renzi.

Ucraina a anunțat joi că începe retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul separatist prorus, în cadrul ultimelor acorduri de pace semnate la Minsk.