Secretele companiilor de asigurare. Cum se face evaluarea daunelor din accidente

În doar două țări din Europa specialiștii în evaluarea daunelor sunt certificați de un organism dedicat. În nicio țară, însă, externalizarea serviciilor de evaluare a daunelor din accidente auto nu este obligatorie, așa cum propun reprezentanții service-urilor să fie în România.

03 apr. 2015, 08:46
Secretele companiilor de asigurare. Cum se face evaluarea daunelor din accidente

Înființarea unui corp separat de specialiști care să dețină monopol pe evaluarea daunelor din accidente auto ar încălca două dintre cele mai importante acte normative care guvernează piața europeană a serviciilor fnanciare, relevă un studiu al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurarea și Reasigurare din România. Concret, standardele Solvency II, care vor intra în vigoare și în România de la începutul anului viitor, prevăd în mod expres că asigurătorul este cel care are dreptul de a alege să exercite anumite servicii cu personal intern sau cu ajutorul unei entități externe, scrie economica.net.

Citeşte şi VESTE EXTRAORDINARĂ PENTRU ŞOFERI. Preţul RCA a scăzut substanţial în prima parte a anului

Cu alte cuvinte, potrivit legislației europene, firma de asigurare este cea care decide dacă externalizează sau nu evaluarea daunelor. În opinia UNSAR, Directiva este contrazisă însă de o propunere legislativă aflată pe masa deputaților care prevede înființarea unui Corp al Experților și Evaluatorilor Tehnici din România al cărui membri ar urma să preia în totalitate activitatea de evaluare a daunelor. Potrivit studiul UNSAR, adoptarea unei asemenea legi ar face din România singura țară europeană unde evaluarea daunelor va fi monopol. Mai mult, în doar două țări din Europa, evaluatorii sunt obligați să fie certificați de o entitate independentă așa cum se dorește CEETAR.

Continuarea pe economica.net.