Secţie nouă de terapie intensivă nou-născuţi la Marie Curie, investiţie de peste 2,1 milioane de euro

O nouă secţie de terapie intensivă nou-născuţi a fost inaugurată marţi la Spitalul Marie Curie din Capitală, investiţia totală ridicându-se la peste 2,1 milioane de euro.

RomaniaTV.net
26 nov. 2013, 12:42
Secţie nouă de terapie intensivă nou-născuţi la Marie Curie, investiţie de peste 2,1 milioane de euro

Faţă de vechea secţie, care avea o capacitate de 11 paturi şi o suprafaţă de 190 mp, corpul de clădire care găzduieşte acum noua secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţi are patru niveluri, o capacitate de 27 de paturi şi o suprafaţă totală de 1.600 mp.

„Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la spitalul Marie Curie avea şi are în continuare cele mai bune rezultate şi cea mai mică rată de mortalitate neo-natală din ţară, apropiindu-se de media din centrele europene de prestigiu. Înainte reuşeam să tratăm, anual, aproximativ 200 de nou-născuţi sau copii născuţi prematur cu boli, malformaţii sau traumatisme diverse. Însă din cauza lipsei de spaţiu, eram nevoiţi să refuzăm tot atâţia copii de la internare, ceea ce pentru mulţi însemna lipsa unei şanse la viaţă. De aceea, extinderea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi era absolut necesară. Am reuşit (…) să construim cea mai modernă secţie din sud-estul Europei şi sunt foarte mândru de această reaşezare unică în România”, a declarat şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, dr. Cătălin Cîrstoveanu, la evenimentul de inaugurare.

Noua secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţi dispune de încăperi individuale pentru fiecare pacient, dotate cu gaze medicale, climatizare şi monitorizare individuală, spaţii speciale pentru părinţi, un spaţiu de training, spaţii pentru personalul medical, pentru consilierea psihologică a părinţilor, precum şi săli de consultaţie.

Citeşte şi: Victor Ponta a vizitat noua secţie de cardio-chirurgie de la spitalul Marie Curie

Secţia dispune şi de o soluţie de telemedicină care permite transmiterea de imagini video şi parametri medicali în timp real pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienţilor. Implementată pe tehnologia 4G, soluţia este o premieră tehnologică în România şi permite accesul facil şi securizat la datele medicale de la distanţă. Astfel, medicii au posibilitatea să observe de la distanţă starea pacienţilor. De asemenea, chiar şi medicii din alte ţări îi pot vedea şi monitoriza pe pacienţi prin intermediul unei conexiuni 4G sau 3G.

Potrivit Agerpres, doctorii au fost echipaţi cu tablete pentru monitorizarea permanentă a pacienţilor.

Soluţia de telemedicină cuprinde şi un car de teleprezenţă, care se deplasează autonom în orice loc din secţie şi spital şi poate face transmisiuni de voce şi date oriunde în lume şi poate fi conectat la un ecograf sau la un computer pentru a transmite în mod securizat datele pacienţilor sau imagini ale acestora.

Investiţia totală în construcţia şi amenajarea noii secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi de la spitalul Marie Curie din Capitală este de 2.165.000 de euro, din care 1.400.000 de euro reprezintă contribuţia Fundaţiei Vodafone, 615.000 euro fonduri proprii şi fonduri strânse din donaţii prin sms de către Asociaţia Inima Copiilor, iar 150.000 de euro sunt fonduri ale spitalului.

La evenimentul de inaugurare, printre participanţi s-au numărat preşedintele onorific al Fundaţiei Vodafone România, Irina Margareta Nistor, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, şi CEO Vodafone România, Inaki Beroetta.