Primul documentar despre Eminescu. Imagini rare, de acum 100 de ani

În urmă cu câţiva ani a fost descoperit în Arhiva Naţională de Filme un documentar de 21 de minute, realizat la 25 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 20:48
Primul documentar despre Eminescu. Imagini rare, de acum 100 de ani

Marţi, 15 ianuarie, românii au sărbătorit 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, din 2011 această zi fiind desemnată a Culturii Naţionale, în onoarea marelui poet. Cinstirea memoriei lui Eminescu este însă un obicei care datează de aproape un secol, o dovadă în acest sens fiind un film documentar descoperit în urmă cu câţiva ani în Arhiva Naţională de Filme.

Intitulată „Eminescu, Veronica, Creangă”, pelicula a fost realizată în anul 1914 de Octav Minar, pentru a comemora 25 de ani de la dispariţia poetului. În cele 21 de minute ale documentarului regăsim o fotografie a lui Mihai Eminescu, alături de tatăl său, dar şi poze cu Veronica Micle, casa lui Aron Pumnul, din Cernăuţi, Teiul lui Eminescu sau mormântul poetului, de la Cimitirul Bellu.

Documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artişti profesionişti, şi, conform site-ului mihai-eminescu.ro, poemele eminesciene sunt ecranizate cu filmări făcute în Italia şi Egipt.