ŞEDINŢĂ a coaliţiei. Victor Ponta NU demisionează. „Mergem în continuare în coaliţie” VIDEO

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, luni, la sediul PSD, pentru a discuta situaţia tensionată creată în urma acţiunilor UNPR din ultima vreme, dar şi a retragerii lui Victor Ponta de la şefia PSD. La şedinţă a participat şi premierul.

13 iul. 2015, 11:09

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, luni, în şedinţă, într-o perioadă marcată de tensiunile generate de decizia UNPR de a-l susţine pe MRU la şefia SIE, dar şi de scandalul majorării indemnizaţiilor pentru demnitari. 

Şedinţa a avut loc în contextul în care, în cursul dimineţii, Liviu Dragnea a pledat pentru tranşarea situaţiei în coaliţie, acesta spunând că „lucrurile trebuie lămurite” astfel încât în coaliţie să existe „o coerenţă”.

UPDATE 16.17 Rovana Plumb: „Conform statutului în baza căruia s-a emis decizia de conducere interimară în persoana preşedintelui CN, sunt preşedinte interimar. Biroul Permanent a fst consultat încă din urmă cu trei săptămâni. Conform statutului, preşedintele Consiliului Naţional conduce, ia hotărâri, adoptă o serie de decizii pe baza consultărilor între cele două congrese. Tot preşedintele Consiliului Naţional, în baza deciziei lui Victor Ponta, îndeplineşte atribuţiile care îi sunt trasate prin acel document. Am discutat în cadrul coaliţiei, iar premierul Victor Ponta a demonstrat (prin decizia de retragere temporară din fruntea PSD, n.r.) că are o responsabilitate faţă de guvernare, de întreaga ţară, şi o responsabiltate şi o preocupare faţă de partid. Toate lucrurile s-au lămurit, vom avea Biroul Politic Permanent miercuri la ora 15.00, iar săptămâna viitoare Comitetul Executiv va fi convocat tot în ziua de miercuri. Agenda şi direcţia partidului rămân neschimbate, ne pregătim pentru anul electoral 2016 şi ne preocupăm de elaborarea viitoarei noastre oferte electorale”.

„Am stabilit două obiective politice în coaliţie. Aşteptăm să fie adoptat de dl. preşedinte Klaus Iohannis codul fiscal, iar al doilea obiectiv e legea salarizări. Am avut deja întâlniri cu cadrele din învăţământ, iar acum încep discuţiile cu sindicatele din administraţie şi din sănătate”, a mai spus Rovana Plumb.

UPDATE 16.06 Victor Ponta: „Am discutat ce avem de făcut săptămâna aceasta la Guvern şi, din punctul meu de vedere, exista tot sprijinul ca tot programul guvernamental să fie dus mai departe la indeplinire.” Întrebat dacă îşi va da demisia, Ponta a răspuns: „Eu v-am spus ce am decis in coalitie”.

UPDATE 16.00 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după şedinţă, că nu există o situaţie tensionată în coaliţie. „Nu aveam motive sa discutăm tensionat. Am sa va infirm acest lucru. A fost discutie utilă, colegiala în care nu aveam ce să ne reproşăm. (…) Toti colegii şi-au reafirmat intentia de a acţiona în asa fel incat coalitia sa funcţioneze ca un suport cât mai puternic pentru actul de guvernare şi planul nostru este să mergem impreuna pana la finele lui 2016. Nu am nimic senzational de spus. Nu am transat nimic, ce să transăm? Votul a fost în Parlament.  Nu are o problemă coalitia in sine. Nu ne putem să ne ascunde după degete, Victor Ponta are aceasta problema, dar în opinia mea această problemă aduce cu o hartuiala dincolo de zona politica.„, a spus Tăriceanu.  

„Astăzi, toţi cei care am fost masă i-am confirmat lui Victor Ponta că actuala coaliţie va susţine Guvernul pe care domnia sa îl conduce„, a conchis Tăriceanu. 

UPDATE 15.40 Şedinţa coaliţiei s-a încheiat.

UPDATE 15.00 Liderul UNPR Gabriel Oprea a părăsit şedinţa coaliţiei. Oprea a spus că actuala coaliţie va continua în formula de până acum.

Mergem în continuare în coaliție„, a spus Oprea, adăugând că lucrurile s-au clarificat în cadrul alianței.

Întrebat de ziarişti dacă, în cadrul şedinţei, Victor Ponta şi-a manifestat intenţia de a demisiona de la şefia guvernului, el a precizat: „Sub nicio formă”. De asemenea, întrebat dacă a plecat supărat din şedinţa coaliţiei, Oprea a răspuns: „Nu, sunt foarte vesel”

__________________________________________________________________

Este o temă falsă, nu e nimic. Suntem oameni serioşi, consecvenţi. (…)  UNPR a adus stabilitate economică și politică în România. UNPR este un partid serios. Eu sunt și caut să fiu un om serios. Îl sprijin pe Victor Ponta prim-ministru al României. Da, suntem în alianță cu PSD, ne ducem acum la ședință. Rămânem în coaliție cu Victor Ponta prim-ministru al României”, a declarat Gabriel Oprea, înainte de şedinţă.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, în cârje la DNA: Revin în august, când va fi gata expertiza financiar – contabilă

Victor Ponta participă şi el la reuniune. „Eu sunt primul ministru al coaliţiei care se întruneşte, am fost invitat, mă prezint foarte disciplinat„, a spus Ponta, la sosirea la sediul PSD.

Întrebat despre rezoluţia PSD, potrivit căreia membrii partidului inculpaţi pentru fapte de corupţie ar trebuie să fie suspendaţi din funcţiile pe care le deţin, Ponta a spus: „Ştiţi pentru ce faptă de corupţie sunt eu… sau aşa aţi primit ordinul?”.

La rândul său, Rovana Plumb a arătat că, în momentul de faţă, PSD are o echipă de conducere funcţională.

„Întotdeauna, în momentele grele prin care a trecut PSD, partidul a acţionat în echipă. Lucrul acesta îl facem şi în momentul de faţă, avem o echipă funcţională la partid, statutară, alături de Victor Ponta care va participa la toate şedinţele partidului şi coaliţiei. Prioritatea noastră este guvernarea şi ne bazăm pe colegii din coaliţie de la cele două partide – UNPR şi ALDE” , a precizat Plumb. 

CITEŞTE ŞI Liviu Dragnea: Decizia lui Ponta de a se retrage, O GREŞEALĂ. PSD NU nu are preşedinte INTERIMAR VIDEO

Liviu Dragnea a declarat, luni, că în teritoriu, toată lumea spune că PSD trebuie să rămână la guvernare. „Aproape toti membri de partid, ca nu am putut vorbi cu toti, vor ca PSD sa ramana la guvernare, cu Victor Ponta premier. Din multe motive: o guvernare buna, eficienta, cu rezultate palpabile. Nu doreste nimeni din partid sa iesim de la guvernare, dar toti vor sa fie relaţii clare şi coerenta in coalitie”, a precizat Dragnea.

În ceea ce priveşte relaţia cu UNPR, Dragnea a spus că va avea loc o discutie în coaliţie în care speră sa se lămurească lucrurile: „Sper ca dupa intalnirea de azi, lucrurile sa intre in normal”.

Social-democraţii au programat pentru miercuri o şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD pentru a lua în discuţie situaţia creată după retragerea lui Victor Ponta.