PSD a stabilit noii miniştri: Paul Stănescu la Dezvoltare, Felix Stroe la Transporturi, Marius Nica la Fonduri Europene UPDATE

Liderii PSD, reuniţi într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, au votat în unanimitate propunerile de miniştri pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor europene şi Ministerul Transporturilor, după ce Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au anunţat intenţia de a demisiona. Paul Stănescu, Felix Stroe şi Marius NIca sunt propunerile pe care premierul Tudose le va trimite luni la Palatul Cotroceni. Şedinţa CEx a fost precedat de o şedinţă în coaliţia PSD-ALDE, unde potrivit unor surse citate de România TV s-a decis ca Viorel Ilie să rămână în funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu parlamentul. 

13 oct. 2017, 06:59
PSD a stabilit noii miniştri: Paul Stănescu la Dezvoltare, Felix Stroe la Transporturi, Marius Nica la Fonduri Europene UPDATE

UPDATE 15.05 Liviu Dragnea a confirmat numirile anunţate. El a afirmat că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au decis să-şi dea demisia, pentru a nu afecta imaginea partidului.

Dragnea a spus că a fost un vot în unanimitate, cu o singură excepţie, la Felix Stroe, cu vot împotrivă din partea lui Nicolae Bănicioiu.

În privinţa ministrului Viorel Ilie, Dragnea a spus că a fost decizia politică a ALDE de a-l menţine în funţie.


UPDATE 14.15 PAUL STĂNESCU este propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării Regionale. El va prelua şi funcţia de vicepremier, după demisia lui Sevil Shhaideh.

Portofoliul de la Transporturi îi va reveni lui FELIX STROE, liderul PSD Constanţa.

Marius Nica este propunerea PSD pentru Ministerul Fondurilor Europene, ca urmare a demisiei Rovanei Plumb. 

Viorel Ilie nu va fi remaniat şi va ocupa în continuare funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

De asemenea, Sevil Shhaideh rămâne în Guvenul Tudose. Potrivit România TV, Sevil Shhaideh va fi numită consilier de stat.  

Rovana Plumb preia şefia Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, funcţie deţinută anterior de Victor Ponta.

Adrian Ţuţuianu, fostul ministru al Apărării, este noul chestor al Senatului, în locul lui Dan Stănescu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, la începutul şedinţei CEx, că propunerile noilor miniştri vor fi trimise luni preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Mediafax, Liviu Dragnea nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului.

Citeşte şi: Şevil Shhaideh rămâne în Guvern. Rovana Plumb răsplătită cu funcţia lui Ponta de la Comisia pentru Afaceri Europene

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Mihai Tudose s-au întâlnit vineri dimineaţă, la sediul ALDE, pentru a discuta soarta portofoliului lui Viorel Ilie, după ce premierul a propus remaniarea ministrului ALDE, pentru care DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale. 

Citeşte şi: Cine ar putea prelua conducerea ministerelor după demisiile lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc

Potrivit unor surse politice, ALDE nu este dispus să renunţe la ministrul Viorel Ilie. 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: „PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare”

”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (…) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

Citeşte şi: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au dat demisia, deşi membrii PSD s-au opus. O nouă şedinţă CEx va avea loc vineri

Între timp Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au decis să părăsească guvernul, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. În şedinţa de vineri de la ora 13.00 se vor discuta înlocuitorii pentru cele trei portofolii.

În presă sunt vehiculate deja numele mai multor social-democraţi care ar putea prelua conducerea celor trei ministere, printre care Felix Stroe, Marcel Ciolacu, Marius Nica şi Carmen Moldovan.

Premierul a afirmat că speră ca Sevil Shhaideh să accepte să rămână în aparatul guvernamental. Cât priveşte scandalul dintre premierul Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea, premierul a spus: „Nu a fost război. Nu a fost câştigator”.

Citeşte şi: Liderii coaliţiei guvernamentale se întâlnesc vineri. Va fi discutată şi situaţia lui Viorel Ilie