Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema PESTEI PORCINE. Fermierii au cerut intervenţia armatei

Premierul Viorica Dăncilă a convocat toţi miniştrii implicaţi în gestionarea problemei pestei porcine africane, inclusiv pe ministrul Apărării deoarece fermierii cu cerut ajutorul Armatei ca să omoare porcii mistreţi. 

RomaniaTV.net
31 iul. 2018, 07:54
Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema PESTEI PORCINE. Fermierii au cerut intervenţia armatei

UPDATE: Comitetul naţional pentru combaterea bolilor va fi convocat miercuri pentru autorizarea unor măsuri suplimentare în vederea combaterii virusului pestei porcine africane (PPA), a declarat, marţi seara, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Am avut o întâlnire cu miniştrii implicaţi şi am stabilit măsurile suplimentare pe care trebuie să le luam în vederea stopării acestui virus. Mâine se convoacă Comitetul naţional pentru combaterea bolilor şi practic vom autoriza în acest organism măsurile suplimentare pe care le vom lua în plus faţă de cele care au fost luate deja” , a precizat Daea.

Întrebat care sunt măsurile concrete stabilite în cadrul întâlnirii, Daea a răspuns :”Lucrăm încă la minister pe aceste măsuri, iar mâine le vom prezenta şi autoriza în comitet”.

O întâlnire dedicată analizei măsurilor luate de autorităţi în cazul pestei porcine africane care afectează ţara noastră a fost anunţată marţi, la Guvern, fiind prezenţi miniştrii Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Interne, Sănătăţii, Finanţelor, Economiei, Apărării, Transporturilor, dar şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi reprezentanţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Şedinţa de urgenţă are loc marţi, la Guvern, începînd cu ora 15 în vederea identificării unor măsuri pentru combaterea pestei porcine, anunţă România TV. La Palatul Victoria au venit miniştrii Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Interne, Sănătăţii, Finanţelor, Economiei, Apărării, Transporturilor, dar şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi reprezentanţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc în contextul în care au început să fie efectuate plăţile compensatorii pentru fermierii care au avut de suferit, au mai afirmat sursele citate.

Potrivit ANSVSA, până la această dată au fost finalizate 51 de dosare de evaluare (aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației), dintre care 35 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite astăzi, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei (prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei). 40 de dosare de evaluare sunt în curs de finalizare, urmând a fi transmise către ANSVSA în scurt timp, restul de 349 sunt în diferite stadii de analiză în cadrul Comisiilor de evaluare organizate la nivel județean.

Conform sursei citate, pentru controlul pestei, Guvernul a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor.

Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

În cazul pestei porcine africane este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

Totodată, reprezentanţii ANSVSA au făcut apel către cetăţeni să anunţe imediat medicul veterinar sau direcţia judeţeană cu privire la orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor.

ANSVSA avertizează că prezintă un risc de răspândire a bolii carnea și produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condițiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani in carnea de porc congelată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.