PSD a decis prin VOT UNANIM să îl susţină pe Victor Ponta în funcţia de premier: „Mergem mai departe!” VIDEO

Reuniune importantă, luni, la PSD. Social-democraţii s-au întrunit în şedinţa Comitetul Executiv Naţional pentru a lua decizii legate de organizarea Congresului extraordinar în care se va alege noua conducere a partidului, dar şi pentru a discuta situaţia premierului Victor Ponta, trimis în judecată de DNA. Şedinţa s-a dovedit, în final, fără emoţii pentru Ponta: CEx a votat în unanimitate sprijinul pentru menţinerea PSD la guvernare cu Victor Ponta premier.

21 sept. 2015, 07:48

Comitetul Executiv al PSD a votat luni, în unanimitate, susţinerea Guvernului condus de Victor Ponta.

UPDATE 13.45. Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că partidul a luat o decizie politică importantă, în sensul menţinerii la guvernare. „Am decis respingerea moţiunii de cenzură şi susţinerea guvernului. Azi am luat o decizie politică importantă”, a spus Dragnea. Liderul PSD a adăugat că situaţia nu este uşoară dar „nu putem printr-un vot în CEx să ştergem această situaţie, partidul este o instituţie care nu interferează cu justiţia”.

Totodată, Dragnea a precizat că CEx a decis ca pe 18 octombrie să aibă loc Congresul extraordinar al partidului, iar pe 11 octombrie scrutinul pentru alegerea președintelui.

UPDATE 13.10 Membrii CEx au decis, prin vot unanim, să îl susţină în continuare pe Victor Ponta în funcţia de premier, relatează România TV.

Victor Ponta a declarat că va rămâne la Palatul Victoria atâta vreme cât va avea sprijinul coaliţiei de guvernare. „Mergem mai departe”, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.  

El a mai spus că „este important să avem stabilitate”. Ponta a precizat că opinia majoritară a celor din partid a fost că trebuie continuată guvernarea, pentru că „este o guvernare bună”, pe care nici măcar Opoziţia nu o contestă din punctul de vedere al rezultatelor economice.

Premierul a mai spus că nu este nevoie de un vot de încredere şi în coaliţie.

UPDATE 12.14 Conducerea PSD a adoptat programul de desfăşurare al Congresului. Astfel, Congresul va avea loc pe data de 18 octombrie, şi nu 11 octombrie, aşa cum s-a anunţat iniţial, iar începând de luni, 21 septembrie şi până marţi, 29 septembrie, se vor putea depune candidaturile pentru şefia PSD.

Liviu Dragnea a spus că este bine că exista mai multi membri ai partidului care îşi depun candidaturile, pentru că asta înseamnă că „PSD este un partid viu”.

De asemenea, s-a stabilit că un candidat la funcţia de preşedinte PSD trebuie să aibă o vechime de minim trei ani, să fie susţinut de propria organizaţie şi de alţi 16 colegi din alte organizaţii şi să fie validat de către Comitetul Executiv.

UPDATE 11.50 Senatorul Daniel Savu, care a anunţat că va candida la şefia PSD la Congres, a ieşit şi a explicat că în CeX nu se discută despre Congres, aşa cum credea, ci „despre situaţia domnului Ponta, care urmează să primească susţinerea partidului.” Savu a declarat că el pleacă, pentru că nu mai face parte din această structură de conducere, dar va face parte atunci când o să fie preşedinte.

Am primit asigurări din ţară că sunt susţinut. (…) am primit foarte multe telefoane din ţară, de la colegi, de la senatori, şefi de organizaţii, foşti şefi de organizaţii, care m-au încurajat să continui pe acest drum şi pentru PSD naţional„, a declarat Daniel Savu.

UPDATE 11.40 Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a declarat, înaintea şedinţei PSD, că nu se pune problema ca PSD să propună ieșirea de la guvernare în ședința Comitetului Executiv Național al partidului. Întrebată dacă se pune problema ca în cadrul ședinței conducerii PSD să se propună ieșirea de la guvernare, Vasilescu a spus: „Nu cred că e posibil așa ceva”.  Despre o eventuală înscriere a lui Dragnea în cursa pentru șefia PSD, primarul Craiovei a spus că este „foarte bine”. „Cine să candideze? E vorba de forță politică aici, este vorba de cine a organizat până acum marile bătălii electorale, deci nu avem o problemă”, a afirmat ea.

Vasilescu a susținut totodată că i se pare „o mare mizerie ce i se întâmplă” lui Victor Ponta. „Este clar cel mai bun prim-ministru de după 1989. Să vii cu o prostie de acum 10 ani ca să schimbi guvernarea care funcționează bine, pentru că nu poți să o faci altfel, politic în Parlament, mi se pare o mare mizerie. Asta o să judece istoria„, a declarat Vasilescu.

UPDATE 11. 30 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, înaintea şedinţei, că se vor face calcule pentru rămânerea la guvernare. „Nimeni din partid nu vrea să ieşim de la guvernare. Vom face calcule pentru rămânerea la guvernare. PSD doreşte să rămână la guvernare şi vom discuta în CEx”, a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură a PNL, liderul PSD a spus că este dreptul constituţional al opoziţiei: „Cred că ei nu se asteaptă ca PSD să voteze, să-şi dea jos propriul Guvern. Nu putem face asta”.

Dragnea a precizat că nu va anunţa luni decizia privind o posibilă candidatură la şefia PSD: „Am spus după CEx, dar nu astăzi.”. Întrebat despre candidaţii care şi-au anunţat intenţia de a intra în cursă, Dragnea a spus ironic: „Este foarte bine, inseamnă că PSD este un partid viu. Şi sunt contracandidati chiar cu greutate şi anvergură, cu şanse mari”.

UPDATE 11.20 Premierul Victor Ponta a venit la şedinţa PSD, de la Palatul Parlamentului, având înainte o discuţie cu Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea. Întrebat despre motiunea de cenzura pe care liberalii vor să o depună, Ponta a spus: „Este dreptul lor constituţional”.  Întrebat totodată daca beneficiaza de sprijinul UNPR in continuare, Ponta a raspuns: „Bineinteles. Cum v-a spus domnul Oprea de fiecare data”.

_______________________________________________________________

Președintele interimar, Liviu Dragnea, declara, sâmbătă, că PSD se află într-o „situație nedorită”, dar este important ca partidul să rămână în continuare la guvernare, pentru a-și pune în practică programul politic.

Dragnea spunea că își dorește ca premierul Victor Ponta să „aibă capacitatea să treacă cu bine prin aceste momente foarte grele” și să simtă că are sprijinul partidului.

Guvernul este condus și de iure și de facto de premierul Victor Ponta. Este o situație nedorită în care ne aflăm și noi ca partid și coaliția, dar, în primul rând, Victor Ponta. Va fi importantă decizia lui, dar pentru PSD este extrem de important să rămână la guvernare. (…) În Comitetul Executiv, care e convocat luni, vom discuta pe lângă măsurile de organizare pentru congres și situația actuală, pentru că este firesc să o discutăm acolo și cred că PSD va susține în continuare ca Victor Ponta să rămână prim-ministru, pentru că e important să rămânem la guvernare. (…) Va trebui să discutăm și în coaliție. (…) Sper ca astăzi sau mâine să pot vorbi cu premierul. (…) Eu nu întreb unde este, nu știu unde este și nu mă interesează foarte mult, e important să-și pună ordine în gânduri și să aibă capacitatea să treacă cu bine prin aceste momente foarte grele pentru el și să simtă, totuși, că de la partid are un suport. (…) Nu discutăm de variante de rezervă, nu discutăm de planuri bazate pe anumite ipoteze, ci în funcție de realitățile care vor fi. (…) Atât vă spun că PSD nu este un partid atât de mic care să poată fi luat prin suprindere”, a susținut Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI Tăriceanu, după trimiterea în judecată a lui Victor Ponta: Probabil vom intra într-o CRIZĂ POLITICĂ

Înainte de şedinţa CEx, Liviu Dragnea a avut, duminică seara, o întâlnire informală cu liderii de la centru şi cei judeţeni.

„După Biroul Permanent de marți i-am cerut secretarului general ca până astăzi să pregătească toate documentele pentru Comitetul Executiv de mâine, unde trebuie să adoptăm data organizării congresului, regulamentul de organizare a scrutinului universal — președintele PSD va fi ales de către toți membri, printr-un scrutin universal. De asemenea, principiile de modificare a statutului, care trebuie adoptate mâine într-o primă formă în Comitetul Executiv și să fie prezentate în congres”, declara Dragnea, după şedinţa informală. 

CITEŞTE ŞI ŞEDINŢĂ la PSD. Dragnea: „Victor Ponta vrea să rămână la conducerea Guvernului”

Acesta a mai spus că s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta duminică, de ziua de naștere a acestuia, și că au discutat teme legate de partid, Dragnea adăugând că Ponta vrea să rămână în fruntea Guvernului.

„Ne-am întâlnit astăzi, în jurul prânzului, de ziua lui. I-am urat foarte multă sănătate și numai lucruri bune. Am discutat despre Comitetul Executiv de mâine, unde o să vină, o să participe. (…) Victor Ponta, așa cum a anunțat pe rețeaua de socializare, își menține punctul de vedere, vrea să rămână în fruntea Guvernului iar PSD, cum am spus și eu zilele trecute, nu dorește să părăsească guvernarea”, a afirmat Liviu Dragnea. El a reiterat că îl susține în continuare pe Ponta pentru a rămâne în funcție.