ŞEDINŢĂ PSD. Cererile lui VICTOR PONTA au fost acceptate: CONGRES în martie, pesediştii rămân la guvernare

Conducerea PSD a avut joi prima şedinţă după eşecul de la alegerile prezidenţialele din 16 noiembrie. Liderii de la centru şi şefii de filiale s-au întrunit, de la ora 12.00, la sediul PSD din Kiseleff pentru a face o analiză a ceea ce s-a întâmplat în turul al doilea şi a lua decizii privind organizarea unui Congres extraordinar şi restructurarea Guvernului. Deşi părerile erau împărţite, Victor Ponta şi-a impus punctul de vedere: Congresul va fi convocat în luna martie a anului viitor. 

27 nov. 2014, 08:56
ŞEDINŢĂ PSD. Cererile lui VICTOR PONTA au fost acceptate: CONGRES în martie, pesediştii rămân la guvernare

Şedinţa Comitetul Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD a fost una tensionată, având în vedere poziţiile contradictorii care s-au conturat, după pierderea alegerilor prezidenţiale, în care s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, şeful campaniei electorale, ieşirea de la guvernare sau organizarea cât mai rapidă a unui congres extraordinar în care să se aleagă o nouă conducere a partidului.

UPDATE 18.00: Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova AU FOST EXCLUŞI DIN PSD, potrivit unor surse social-democrate citate de România TV.

Marian Vanghelie: A fost o EXECUŢIE. Lui Ponta şi Dragnea le e FRICĂ de Congres. Nu mă mai interesează PSD

UPDATE În şedinţă s-a propus excluderea lui Mircea Geoană din PSD. 

UPDATE Potrivit România TV, între Ioan Rus şi Ion Iliescu a avut loc un schimb dur de replici. Rus ar fi sugerat că din cauza lui Iliescu imaginea lui Victor Ponta este asociată cu comunismul, ceea ce i-a atras voturi negative la alegerile prezidenţiale.

REPLICI DURE între Ion Iliescu şi Ioan Rus, la şedinţa PSD. Ce doi s-au certat pe COMUNISM

Conform sursei citate, nu s-a discutat excluderea celor patru – obert Negoiţă, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană – din partid. 

UPDATE Social-democraţii au decis de asemenea că nu este oportun să plece de la guvernare, chiar şi fără sprijinul UDMR.

UPDATE Conform unor surse din partid, în CExN s-a decis convocarea Congresului PSD în luna martie a anului viitor. 

UPDATE Victor Ponta a transmis colegilor din PSD un mesaj privind nevoia de unitate a partidului, subliniind că nu vrea să trăiască aceleaşi momente ca în 2005 şi 2010, când PSD şi-a înlăturat conducerea după eşecul din alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, premierul a precizat că este dispus să se retragă din fruntea partidului dacă i se va cere acest lucru, însă mai mulţi colegi din PSD au intervenit şi au spus că nu se pune problema de aşa ceva, informează România TV.

UPDATE Potrivit România TV, în şedinţa CExN, vicepreşedintele Robert Negoiţă a cerut din nou ieşirea PSD de la guvernare. Opinia acestuia nu ar fi fost însă împărtăşită de ceilalţi lideri PSD.

Marian Vanghelie: Eu nu cred în liste cu EXCLUDERI. Dragnea să-şi facă singur analiza. Eu sunt DEGAJAT

UPDATE Înainte de şedinţă, mai multe nume de social-democraţi au fost invocate ca fiind pe lista celor care ar urma să fie excluşi din partid: Robert Negoiţă, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Mircea Geoană. Cei vizaţi au declarat însă că ei nu cred că vor fi excluşi, în timp ce alţi lideri au susţinut că momentul exluderilor nu trebuie să fie acum.

Pe de altă parte, cele mai multe voci au susţiut, în faţa jurnaliştilor, că un Congres al partidului ar trebuie făcut în primăvara anului viitor şi nu în decembrie, cum a propus Liviu Dragnea.

_______________________________________________________________________________________

În timp ce Liviu Dragnea a cerut un Congres extraordinar rapid, în decembrie, Victor Ponta a pledat pentru convocarea acestuia la începutul anului viitor, cel mai probabil în primăvară. Ponta explica faptul că PSD îşi poate face analizele în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi menţinerea  majorităţii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

Robert Negoiţă, despre excluderea din PSD: Delictul de opinie nu mai este condamnat de multă vreme

În faţa acestor două curente, CExN ar urma să stabilească dacă vor convoca congresul în acest an sau la începutul anului viitor.

Rămânerea la guvernare este însă o discuţie prioritară în şedinţa Comitetului Executiv, social-democraţii fiind aşteptaţi astfel astăzi să decidă dacă vor amâna tranşarea conflictelor interne în favoarea continuării guvernării.

Dan Şova: Nu cred că voi fi EXCLUS. Este un zvon de presă. Nu am făcut RĂU partidului

Vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost cel care a solicitat, imediat după turul II, retragerea PSD de la guvernare, dar mai mulţi lideri ai partidului au insistat pentru rămânerea la guvernare.

Victor Ponta: PSD îşi face analizele în primăvară. Cine face rău partidului, sigur că e EXCLUDERE

De altfel, Ponta a anunţat o restructurare a cabinetului, prin cooptarea PLR şi reducerea numărului de ministere, ceea ce ar însemna un vot de reconfirmare în Parlamentul României. Printre miniştrii care ar putea fi schimbaţi s-ar număra Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) şi Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni)

Ion Iliescu, la sosirea la Comitetul Executiv al PSD: Nu fac declaraţii în avanscenă

Cu toate acestea, nu sunt excluse nici discuţiile privind exluderea unor social-democraţi din partid. Potrivit România TV, cei vizaţi ar fi Robert Negoiţă, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Şi Mircea Geoană ar fi vizat de excludere

Geoană: Nu sunt obsedat de funcţii, am mâncat pâinea asta. Ce vreţi să demonstrez? Că pot câştiga un congres?

Victor Ponta a avertizat că se poate ajunge la excluderea celor care „fac rău PSD”, dar şi Liviu Dragnea a spus că se poate ajunge la acest scenariu. După turul al doilea, Marian Vanghelie şi Dan Şova au cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte executiv.

Marian Oprişan: Victor Ponta ar trebui să renunţe la miniştrii care nu au fost performanţi

Vanghelie şi Şova, dar şi Sebastian Ghiţă au fost suspendaţi din toate funcţiile deţinute în PSD şi, potrivit statutului, nu ar fi avut dreptul să participe la şedinţa CExN de astăzi, însă au fost invitaţi să fie prezenţi la reuniune.