Şefa ICCJ, atac la Ponta: „A depășit limitele admisibile ale limbajului politic”

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ), Livia Stanciu, a  marți că prin declarațiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" s-a realizat o subminare a autorității judecătorești și au fost depășite limitele admisibile ale unui limbaj politic.

06 oct. 2015, 11:27
Şefa ICCJ, atac la Ponta: „A depășit limitele admisibile ale limbajului politic”

Livia Stanciu a subliniat că din punctul său de vedere astfel de afirmații au adus atingere atât independenței, prestigiului, credibilității justiției și că, deși nu s-a urmărit în mod direct, dar măcar în mod indirect, s-a realizat o subminare a autorității judecătorești.

„Astfel de afirmații făcute de către un om politic de rang înalt și mă refer la premierul României, șeful Guvernului României, este clar că au depășit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmații se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează — și aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toți procurorii—, ar fi lipsiți de imparțialitate, lipsiți de independență. (…) S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii își desfășoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanța care este investită cu soluționarea cauzei respective pentru că instanța este unica în măsură să verifice legalitatea și temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcția pe care acea persoană o ocupă în stat”, a afirmat Livia Stanciu, după ședința CSM.

Șefa ÎCCJ a adăugat că nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic deținut în stat, să se emită în spațiul public apărări care pot fi făcute în cadrul procesual stabilit de lege, respectiv în sala de ședință și nu în afara acesteia.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți că declarațiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul „Turceni-Rovinari” au fost de natură să aducă atingere independenței și prestigiului justiției.

Astfel, CSM a decis apărarea independenței justiției după ce și-a însușit marți Raportul Inspecției Judiciare care, în urma verificărilor, a constatat că afirmațiile premierului au afectat independența sistemului judiciar.

Sesizarea IJ a fost făcută de CSM la solicitarea Adunării Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmațiile făcute de Victor Ponta pe o rețea de socializare.

Premierul Ponta a scris: „(…) singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.