ŞEFUL ANM: PLOILE VOR CONTINUA ÎN JUDEŢELE INUNDATE. Este posibilă extinderea CODULUI PORTOCALIU VIDEO

Şeful ANM, Ion Sandu, a declarat miercuri, în cadrul Comandamentului de Urgenţă de la Guvern că va continua să plouă în următoarele ore în judeţele grav afectate de inundaţii din sudul ţării. De asemenea, directorul ANM a anunţat că începând de joi avertizarea cod portocaliu ar putea fi extinsă şi pentru judeţul Gorj.

30 iul. 2014, 13:23
ŞEFUL ANM: PLOILE VOR CONTINUA ÎN JUDEŢELE INUNDATE. Este posibilă extinderea CODULUI PORTOCALIU VIDEO

Din păcate, în Sud-Vest va continua să plouă. ANM a emis deja o avertizare de cod portocaliu de azi-noapte de la ora 3.00 dimineaţa până vineri la 8 dimineaţă în Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj. Singura veste bună este că după expirarea acestor avertizări nu vom mai veni cu o prelungire de încă 24 de ore. Vor fi 24 de ore, dar cod portocaliu pe cele trei judeţe, cu precipitaţii de peste 50 de litri pe metru pătrat, iar judeţele din jurul lor, Hunedoara, Timiş, Dolj şi Vâlcea vor fi sub cod galben. Mai fac următoare precizare, codul portocaliu începe mâine dimineaţă pentru cele trei judeţe inundate, iar din păcate, pentru 6-10 ore, mâine după amaiză, intră şi Gorjul în cod portocaliu. Debitul  nu va mai ajunge la 100 de litri, dar solul este imbibat deja cu apă, trebuie multă atenţie pe partea de Sud-Vest„, a declarat Ion Sandu în timpul şedinţei.

Privind avertizările hidro, situaţia este de asemenea tensionată, existând mai multe bazine hidrografice atenţionate cu avertizări de cod roşu.

Având în vedere situaţia actuală, astăzi a fost actualizată şi avertizarea hidro. În momentul de faţă la nivel de judeţe, pe mai multe bazine hidrografice, avem: bazine hidrografice cod roşu pe bazinul Vedea, în judeţele Olt, Teleroman şi Argeş, cod portocafliu în bazinele din judeţele Dolj, Vâlcea, Gorj şi Giurgiu, ca urmare a propagării viiturilor, iar la aceste judeţe, ca urmare a precipitaţiilor pe care le aşteptăm cu intesitate deosebită, începând cu ora 3.00, cod roşu vom avea şi pe râurile mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, avertizare care vizează scurgerile pe versanţi, torenţi, pâraie şi respectiv viituri rapide pe râurile mici din extremitatea sudică a acestor judeţe. Cod portocaliu şi în unele bazine hidrografice din Dâmboviţa cu probabilitate mai mică, iar codul galben se va extinde pe judeţele Timiş, Hunedoara, Sibiu şi Ilfov. Avem de asemenea avertizare cod roşu începând cu joi, ora 6.00 dimineaţa, pe bazinul râului Lotru„, a adăugat un reprezentant al INHGA.

COD PORTOCALIU DE PLOI

Va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.

Citeşte şi COD ROŞU şi COD PORTOCALIU de inundaţii în judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Argeş

COD GALBEN DE PLOI

În intervalul 31 iulie, ora 3 – 1 august, ora 10, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

Citeşte şi Imagini APOCALIPTICE în Dolj. Sute de case INUNDATE, drumuri DISTRUSE de ape VIDEO

COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII

Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiaşi – amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu).

Citeşte şi O staţiune din Vâlcea, distrusă de viitură. Turiştii veniţi în vacanţă au văzut moartea cu ochii

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00  pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj),  afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

COD GALBEN DE INUNDAŢII

Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu superior, Gilort şi Jiu pe sector aval Răcari- judeţele Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Gorj, Vălcea şi Olt, Teleorman aval Tătărăştii de Sus şi Neajlov aval Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, bazinul superior şi mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timişului, Poganiş (judeţele Caraş Severin şi Timiş), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, bazinul superior al Argeşului, bazinul mijlociu al Dâmboviţei şi Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).

Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00  pentru scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Hunedoara şi Sibiu.