Şeful Comisiei SRI avertizează: Milioane de cartele prepay sunt cumpărate cu sacoşa de TERORIŞTI din România

Şeful Comisiei parlamentare de control a SRI, Georgian Pop, a declarat, joi, că milioane de cartele prepay sunt cumpărate cu sacoşa de terorişti din România. Deputatul PSD a mai spus că România este singura ţară în care aceste cartele se pot cumpăra de oriunde fără să se prezinte datele personale.

18 sept. 2014, 11:16
Şeful Comisiei SRI avertizează: Milioane de cartele prepay sunt cumpărate cu sacoşa de TERORIŞTI din România

După decizia CCR privind legea cartelelor prepay, Georgian Pop susţine că, dacă „dreptul la intimitate este important”, la fel de importante este şi „dreptul la viaţă sau la securitate”.

„Ce probleme de securitate generează cartelele prepay? Aş vrea să merg la fondul legii declarată neconstituţională. Imprimă o abordare în oglindă a telefoniei mobile bazată pe abonament. Dacă vrei să-ţi faci un abonament, mergi şi-ţi dai datele personale. Pentru cartele aprepay nu dai niciun fel de date. Avem peste 10 milioane de cartele pe teritoriul naţional şi alte câteva milioane în Uniunea Europeană, în Orientul Apropiat în Estul Europei. Majoritatea celor care folosesc cartela prepay sunt oameni cinstiţi.

Legea CARTELELOR TELEFONICE PREPAY, neconstituţională. CCR: Dispoziţiile legii nu au caracter precis

Dar profită, în sens infracţional, de anonimizare teroriştii, cei care fac acte de corupţie, crima organizată transnaţională. În momentul de faţă, în Orientul Apropiat, în aşa-zisul teritoriu islamic există milioane de cartele cumpărate cu sacoşa din România şi duse în acele teritorii. Deci grupările teroriste din Orientul Apropiat şi din nordul Africii utilizează cartele cumpărate din România pentru comunicaţii. Fac o trimitere la maniera de combatere a terorismului. Contează foarte mult cooperarea internaţională. Dacă pe teritoriul României tranzitează o persoană suspectă de a fi implicată în organizaţii teroriste, partenerii serviciilor secrete din Orientul Apropiat informează. Zilnic, serviciile secrete primesc următoarea solicitare de la partenerii din Orientul Apropiat: suspecţi de terorism planifică atentate şi comunică pe cartele cu număr de România.

Lipsa de reglementare din România permite organizaţiilor teroriste să-şi cumpere multe cartele anonime. Îmi doresc să găsesc acel cadru pentru ca dumneavostră să mergeţi în siguranţă pe străzi, fără riscul de atacuri teroriste. Această lege este un instrument de tip juridic pe care îl ofer Serviciilor de informaţii pentru a vă garanţa aceste drepturi. Trebuie să vedem cine are drept de utilizare a datelor personale. Instituţia statului român nu are această posibilitate”, a declarat Pop, la Adevărul Live.

Georgian Pop a arătat că „în niciun alt stat nu poţi cumpăra o cartelă prepay fără un act de identitate”.

GEORGE MAIOR: Decizia CCR privind neconstituţionalitatea legii privind reţinerea datelor, ÎNGRIJORĂTOARE

„CCR a rezolvat dreptul la intimitate, dar nu a rezolvat nimic cu privire la dreptul la securitate şi viaţă. Legea Big Brother însemna: dacă vorbeam la telefon, nu se reţinea ce am vorbit, ci doar ora la care am vorbit. Majoritatea datele erau stocate şi după şase luni erau şterse. Interesul pentru cine cumpără cartele prepay şi cine cu cine vorbeşte este la terorişti, la spionaj, crimă organizată. Printre azilaţi există şi persoane infiltrate. Dacă la un moment dat SRI primeşte informaţia de la colegii din Orientul Apropiat că unul din azilaţi este suspectat de a avea o afiliere la o organizaţie teroristă? Nu ai instrumentul ca să vezi dacă este afiliat unei grupări”, a conchis Pop.