Şeful DIICOT, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu: „Am făcut o solicitare de studiu al dosarului. Vreau să văd dacă e un denunţ”

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marţi, întrebat despre informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora ar fi fost vizat într-un dosar al DNA, că a cerut Direcţiei Naţionale Anticorupţie să studieze acest dosar, el spunând că ar fi fost normal să fie anunţat.

RomaniaTV.net
06 mart. 2018, 10:47
Şeful DIICOT, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu: „Am făcut o solicitare de studiu al dosarului. Vreau să văd dacă e un denunţ”

UPDATE. „Urmărirea penală a fost începută faţa de fapte, nu faţă de persoane. Vreau să văd dosarul, apoi vreau să am o opinie. Am un răspuns, în cursul acestei săptămâni sau cea viitoare să mă duc să îl văd. Nu mi s-a interzis accesul la dosar. O să vedem dacă e un denunţ pe nume sau pe fapte. Până nu mă lămuresc, nu spun mai multe. Singura chestiune pe care am spus-o este ca mi s-a parut nepotrivit cum am aflat de dosar”, a declarat Horodniceanu la România TV

Şeful DIICOT a respins scenariul privind înlocuirea şefei DNA. „Nu am astfel de aspiraţii. Pentru mine nu ar fi o avansare.

„Da. Am făcut o solicitare de studiu al dosarului şi după ce o să mă lămuresc eu, o să pot lămuri şi pe altcineva”, a declarat Horodniceanu, la sediul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, întrebat de jurnalişti dacă era normal să fie anunţat şi dacă aşteaptă o explicaţie mai amplă, şeful DIICOT a spus: „Da, era normal sa fiu anunţat. (…) Întâi am să verific ce cuprinde acel dosar şi apoi vom discuta”.

Daniel Horodniceanu a comentat astfel informaţii apărute în spaţiul public potrivit cărora ar fi fost vizat de o anchetă a DNA privind modul în care s-au luat mai multe decizii în dosarul în care a fost cercetat omul de afaceri Gruia Stoica, în 2006, când Horodniceanu conducea DIICOT Iaşi. Acest dosar ar fi fost clasat, între timp.

Este vorba despre o cauza care ar fi fost deschisă pe 20 ianuarie 2016 de DNA, fiind investigate fapte de abuz în serviciu, constând “în aceea ca desi in dosarul nr. 20/P/2006 al DIICOT – Serviciul Teritorial Iasi exista deja o ordonanţă de institutire a măsurii asiguratorii prin poprirea sumelor de bani deţinute în conturi de către Didilă Vasile, Gruia Stoica şi Raducan Vasile şi de societăţile SC GFR SA, SC Transbordare Vagoane Marfa GFR si SC Rapid Com SRL, emisă la 14.05.2014, procurorul de caz a emis o altă ordonanţă de schimbare a măsurii asiguratorii, fiind instituite măsuri asupra unor bunuri imobile şi mobile, în baza unei cereri formulate de persoanele cercetate, fără să existe temei legal, creând astfel un beneficiu numiţilor Didilă Vasile, Gruia Stoica şi Răducan Vasile ale căror conturi personale au fost deblocate”, potrivit luju.ro.

Potrivit sursei citate, ar fi fost vorba despre o ordonanţă emisă de Horodniceanu în 2014, când era şef DIICOT Iaşi, în care s-ar fi schimbat ilegal un sechestru de 60 milioane pus pe conturile celor de mai sus cu un altul pus pe imobile aparţinând persoanelor respective, fără ca modifcarea să fie avizată de instanţă.

Potrivit sursei citate, ar fi fost vorba despre o ordonanţă emisă de Horodniceanu în 2014, când era şef DIICOT Iaşi, în care s-ar fi schimbat ilegal un sechestru de 60 milioane pus pe conturile celor de mai sus cu un altul pus pe imobile aparţinând persoanelor respective, fără ca modifcarea să fie avizată de instanţă. ulterior, în martie 2017, cauza ar fi fost clasată.