Şeful interimar al SRI va fi chemat la comisia parlamentară de control în urma acuzaţiilor aduse de Udrea

Şeful interimar al SRI, Florian Coldea, va fi chemat săptămâna viitoare în faţa Comisiei de control a SRI pentru a răspunde întrebărilor despre acuzaţiile aduse de Elena Udrea, informează digi24.ro. Deputatul PMP a susţinut că şeful serviciului controlează viaţa politică.

RomaniaTV.net
31 ian. 2015, 16:57
Şeful interimar al SRI va fi chemat la comisia parlamentară de control în urma acuzaţiilor aduse de Udrea

Senatorul PSD, Daniel Savu, membru al Comisiei de control a SRI, a anunţat că şeful SRI va fi audiat în Parlament. Însă, spune el, acuzaţiile Elenei Udrea în privinţa implicării directorului interimar Florian Coldea într-o campanie împotriva sa trebuie anchetate de Parchetul Militar.

Noi putem să vedem dacă în perioada în care Elena Udrea spune că SRI şi-a încălcat atribuţiile şi s-a implicat în politică, trebuie să vedem dacă s-a întâmplat ceva. Sunt nişte afirmaţii, nu ştiu cum să le probăm. Restul, ce îl acuză personal pe Coldea trebuie probat în fata Parchetului Militar. Coldea este ofiţer de carieră. Afirmaţiile Elenei Udrea care îl privesc pe Coldea pot fi verificate doar de Parchetul Militar. Noi, Comisia, nu îl putem ancheta pe Coldea”, a declarat Daniel Savu.

O să îl audiem pe Coldea şi o să îi punem întrebări în privinţa afirmaţiilor Elenei Udrea din perspectiva legalităţii SRI. Nu putem să facem o anchetă pe care trebuie să o facă procurorii militari„, a adăugat Savu.

Elena Udrea a declarat vineri, într-un interviu pentru HotNews.ro, că a depus un denunţ la DNA împotriva şefului interimar al SRI, Florin Coldea.

„Am facut un denunt. La DNA. Un denunt in care spun lucruri despre dl general SRI Florian Coldea si despre… o amintesc pe doamna procuror general DNA Codruta Kovesi”, a spus Udrea.

În acest sens, fosta şefă a PMP a declarat că toată ancheta împotriva a fost instrumentată de Florian Coldea, care o urăşte.

„La o cafea cu dl Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, dl Sebastian Ghita – un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu dl Florian Coldea – mi-a spus ca dl Coldea ma uraste”, afirmă Udrea.

Citeşte şi Sebastian Ghiţă, despre acuzaţiile Elenei Udrea: „Nu cred că sunt o cale de atac la instituţiile statului”

În plus, ea a lăsat să se înţeleagă că acesta ar fi cel care conduce România, căci „cine deţine cătuşele este şi cel care conduce România”.

„Este seful actual al Serviciului Roman de Informatii, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, in acest moment, detine aceasta putere, pentru ca pe de o parte detine toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de alta parte are o foarte buna relatie cu dna Kovesi”, afirmă Udrea.

În plus, Udrea il acuza pe Coldea ca ar fi instrumentat campania impotriva sa si il acuza ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea Romania TV. Udrea sustine ca banii au fost dati de Dorin Cocos prin intermediul fiului sau, Alin Cocos.

Citeşte şi Kovesi, despre atacul Elenei Udrea: Nu e prima dată când suspecţii din dosare mă denigrează

Elena Udrea a mai  sustinut ca ar fi facut lobby la premierul Victor Ponta pentru numirea Laurei Codruta Kovesi în funcţia de procuror general în cadrul DNA. În plus, a declarat că Ponta se opunea numirii lui Kovesi pe motiv că ar fi fost prea apropiată de DNA. Udrea a mai spus că s-a dus personal la Victor Ponta acasă pentru a discuta numirea lui Kovesi, dar a ţinut să sublinieze că nu i-a cerut nimeni acel lucru, nici şeful statului, nici altă persoană. Udrea a afirmat că a fost iniţiativa ei, pentru a debloca tensiunea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, numirea Codruţei Kovesi fiind „cuiul lui Pepelea” dintre cei doi.

DOSAR Microsoft: DNA a lansat o anchetă pentru a stabili circuitul banilor de la mituitori până la Elena Udrea

„Intr-o seara, in 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care il are in blocul in care locuieste. Am discutat atunci cu dl. Ponta si unul din argumentele pe care le avea, obiectiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiata sau ca ar fi fost extrem… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii […] Era un conflict, nu se mai numeau procurorii, iar Traian Basescu nu voia sa renunte la Codruta Kovesi sub nicio forma – aici era cuiul lui Pepelea, daca va amintiti – si in acest context mi-am asumat sa discut eu cu Victor Ponta deblocarea situatiei.[…] Asa cum a spus si presedintele, fata de dorinta de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru ca asta spune legea. Deci este printr-o negociere si o intelegere intre presedinte si prim-ministru”, a spus Udrea.
 

Elena Udrea a mai spus ca Tarata i-ar fi spus ca Florian Coldea i-a cerut sa directioneze, prin intermediul unor firme, sume de bani catre o companie de realizare a sondajelor de opinie, fara sa spuna numele casei de sondaje.