Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Voi folosi România ca un exemplu pentru ceilalţi aliaţi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat marți, la București, că România este un aliat "foarte hotărât". În plus, şeful NATO a lăudat eforturile României de a creşte bugetul apărării şi a precizat că va da România ca exemplu şi celorlalţi aliaţi. Totodată, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa se bazează pe România, care, la rândul său, se poate baza pe NATO şi că este nevoie de o solidaritate puternică, în condiţiile în care Rusia este "tot mai agresivă".

02 iul. 2015, 10:13
Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Voi folosi România ca un exemplu pentru ceilalţi aliaţi

„România este un aliat foarte hotărât. România se bazează pe NATO și NATO se poate baza pe România”, a spus Stoltenberg, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Iohannis, la întâlnirea cu şeful NATO: România îşi propune să fie un furnizor de securitate

Şeful NATO a lăudat eforturile României de a contribui la stabilitatea din zona Mării Negre şi la faptul că ţara noastră a crescut bugetul destinat apărării..

„Contribuiţi la efortul de a ajuta partenerii Ucraina, Republica Moldova şi Georgia contribuiţi la stabilitatea din zona Mării Negre, care rămâne o componentă importantă a securităţii euro-atlantice.

Găzduiţi o parte importantă a sistemului NATO de apărare antirachetă. Aţi luat decizii economice dificile care au permis României să investească mai mult în apărare.

Aţi mărit finanţarea apărării la 2% din PIB până în 2017. Vă felicit pentru că este important să investiţi în apărare, dar, în plus, voi folosi România ca exemplu pentru ceilalţi aliaţi, arătându-le că România a redus şi deficitul şi în acelaşi timp a reuşit să crească finanţarea pentru apărare în paralel cu creşterea economică”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a mai arătat că ”este nevoie de un NATO puternic şi de o solidaritate puternică”.

„Vedem o Rusie tot mai agresivă, care încearcă sa schimbe cu forţa graniţele. Vedem creşterea extremismului şi tulburări în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord și vedem provocări care nu cunosc granițe, precum atacurile cibernetice și întreruperile de furnizare de energie”, a mai spus oficialul NATO.

Totodată, Jens Stoltenberg a vorbit şi despre unitatea NATO din Bucureşti pe care urmează să o viziteze în cursul zilei.

Creștem capacitățile forței de reacție a NATO care ajunge la peste 40.000 de militari, am grăbit procesul de luare a deciziilor politice și militare și am înființat unitățile de integrare a forței NATO în șase țări — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Aştept cu interes să vizitez unitatea din Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta nu va fi o bază militară. Este un centru de comandă mic, de aproximativ 40 de oameni din România și din alte țări membre NATO.

România va găzdui şi divizia multinaţională sud-est, o altă contribuţie importantă(…) Aceste măsuri sunt defensive. NATO nu caută confruntări armate, dar vom face ce este necesar pentru a menţine ţările noastre sigure„, a precizat şeful NATO.

Citeşte şi: Şeful NATO, primit de ministrul Apărării, premierul interimar Gabriel Oprea şi de preşedintele Iohannis FOTO

De la 14.25, Stoltenberg va vizita Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Mircea Duşa.

Jens Stoltenberg, a afirmat joi că Alianța Nord-Atlantică nu vede niciun fel de amenințare imediată împotriva unui aliat.

„Nu vedem niciun fel de amenințare imediată împotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine să subliniez că garanțiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaților inclusiv apele teritoriale și spațiul aerian.

NATO este gata să apere toți aliații împotriva oricărui tip de amenințări și acest lucru se aplică atât pe zona terestră, spațiul aerian, cât și pentru apele teritoriale”, a spus Stoltenberg, la Cotroceni, după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis.

El a fost întrebat cum privește anchetă Rusiei privind legalitatea proclamării statelor baltice și faptul că România a fost „amenințată” de oficiali ruși și dacă NATO este gata să sprijine militar România în zona maritimă.

Anterior, şeful NATO s-a întâlnit cu premierul interimar Gabriel Oprea. Stoltenberg a avut o întrevedere şi cu ministrul Duşa la sediul MApN, unde le-a fost prezentat onorul şi au trecut în revistă garda militară. În acelaşi timp au fost intonate imnul de stat al României şi imnul NATO.