Şeful NATO: România, ferită de ameninţări iminente

România nu este ținta unei amenințări directe, precum nici ceilalți aliați ai Alianței Nord-Atlantice, conform declarațiilor șefului NATO, Jens Stoltenerg.

17 dec. 2016, 18:55
Şeful NATO: România, ferită de ameninţări iminente

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a făcut aceste afirmații, după ce a fost întrebat despre retorica Moscovei privind sistemul antirachetă de la Deveselu, într-un interviu acordat pentru Digi24.

„Vedem însă o creștere a capacităților militare rusești, mai ales în Crimeea, unde vedem o creștere serioasă a capacităților militare. Și acesta este și motivul pentru care NATO răspunde, parțial cu o prezență mai accentuată a forțelor noastre, dar și cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv în România, care pot planifica și organiza exerciții și pot fi o legătură bună între forțele naționale românești și potențialele întăriri care vin din partea NATO, dacă este nevoie de ele”, a declarat secretarul general al NATO.

„Putem trimite forțe rapid, dacă avem vreo situație care cere acest lucru. Deci, am văzut o creștere a capacităților militare rusești, am văzut o un discurs mai agresiv și toate acestea ne-au forțat să răspundem, dar răspundem într-o manieră măsurată, defensivă și bine proporționată, pentru că nu dorim o escaladare a situației, în continuare dorim o relație mai constructivă și mai cooperantă cu Rusia, deci trebuie să facem lucrurile într-o manieră mai echilibrată și exact asta facem”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Baza militară de la Deveselu a devenit operațională în luna mai, iar la scurt timp Vladimir Putin a amenințat direct România pentru că găzduiește elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl percepe ca pe o amenințare.