Şeful RA-APPS, Gabriel Surdu, REŢINUT de procurorii anticorupţie. DNA cere arestarea lui preventivă

Directorul general al RA-APPS, Gabriel Georgian Surdu, a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul în care este suspectat că i-a cerut şefului CJ Buzău să faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obţinerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane euro. Procurorii DNA cer arestarea lui preventivă pentru 30 de zile în urma acuzaţiilor de cumpărare de influenţă.

RomaniaTV.net
29 apr. 2015, 12:35

Directorul general al RA-APPS, Gabriel Georgian Surdu, a fost adus cu mascaţii la sediul DNA, miercuri după-amiază, după ce procurorii au efectuat mai multe percheziţii la sediul RAAPPS, sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane în București și județul Prahova într-un dosar privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în perioada 2013 – 2014.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează, potrivit DNA, următoarea stare de fapt:

În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar.
Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.
La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației.
De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși suspectului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar.
La data de 01 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanță constând în:
– îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru,
– informarea primăriei respective asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice,
– verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire, inițiate de către primărie precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către instituția publică, din punct de vedere al conformității acestora cu prevederile legale,
– asistență în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacau acte ale instituției.
De asemenea, la data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de suspectul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei respective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).
Precizăm că procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu Marian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Surdu Georgian Gabriel și suspectului Bîgiu Marian Cristinel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 respectiv art. 307 Cod de procedură penală, urmând ca inculpatul Surdu Georgian Gabriel să fie prezentat, la data de 30 aprilie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

CITEŞTE ŞI PERCHEZIŢII DNA la sediul RAAPPS. Directorul Regiei, Gabriel Surdu, vizat de anchetă