COLECTIV. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi confirmă: „Trei pacienţi au murit din cauza infecţiilor din spital”

Potrivit şefului secţiei ATI, Adrian Stănculea, trei dintre cei şase răniţi în incendiul din Colectiv care au murit la Spitalul de Arşi, şi-au pierdut viaţa din cauza bacteriilor şi infecţiilor intraspitaliceşti.

03 dec. 2015, 10:32
COLECTIV. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi confirmă: „Trei pacienţi au murit din cauza infecţiilor din spital”

Am avut 27 de bolnavi internaţi, au decedat 6. 3 au murit din cauza infecţiilor„, a declarat joi Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi.

Intotdeauna intr-o sectie ATI exista contaminare bacteriana si infectie. A doua etapa a pacientului mare ars este etapa infectioasa. Dacă în România exista un centru de arşi în care fiecare pacient avea propriul salon, asistenta, management, probabil rata de infectie era ceva mai mica. Asta nu inseamnă ca in marele spitale din lume nu se intampla asta. Infecţiile sunt raportate, nu am ascuns nimic„, a declarat Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI COLECTIV. Medic Spitalul de Arşi: „Tinerii au murit într-o bombă biologică, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti”

Infecțiile intraspitalicești din secția ATI sunt mult mai mari, deoarece arși nu se mai pot apăra din punct de vedere imunitar. Acești pacienți au plămânii încărcați, nui se ventilează bine, deci sunt predispuși la infecții intraspitalicești„, a completat directorul medical al Spitalului de Arşi.

Potrivit unui medic de la Spitalul de Arşi, toți răniții au fost spălați într-o singură cadă, existând posibilitatea ca germenii și microbii să fie transferați de la un pacient la altul. Directorul spitalului a confirmat şi acest fapt.

Este o singură cadă pentru că nu există spaţii pentru 2 sau 10. Un salon pentru marii arşi ar trebui să aiba cada proprie. Faptul că noi avem 2 paturi in ATI de mare ars este o realizare pentru Romania, nu mai există în alte spitale„, a mai spus Niţescu.

Întrebați cum pot fi combătute aceste infecții, medicii au spus că există filtre pentru protejarea pacientului.

„La nivelul unei țări precum Germania, există doar 3-4 centre de arsuri, fiecare cu câteva paturi. Nu ar fi putut primi atâția pacienți cu arsuri grave. (…) Familiile au fost anunțate că există infecții”, au menționat reprezentanții Spitalului de Arși din Capitală.

Ministrul Sănătății știa de pericolul infecțiilor, au mai spus ei.

CITEŞTE ŞI COLECTIV. Alexandru Rafila: Infecţiile intraspitaliceşti, aproape imposibil de evitat din cauza lipsei camerelor sterile

Reacțiile medicilor de la Spitalul de Arşi vin după dezvăluirile publicate de jurnalistul Cătălin Tolontan. Un medic de la acelaşi spital a dezvăluit că unii dintre răniți au murit din cauza infecțiilor intraspitaliceşti, deoarece în spitalele românești nu există camere sterilizate în care fiecare pacient să fie tratat corespunzător. Singura unitate specială de arși care ar îndeplini aceste condiții, cea de la spitalul Floreasca, a fost inaugurată anul acesta, dar nu a fost deschisă.