Cutremur puternic. Sunt cel puţin 700 de victime

Un cutremur puternic, de magnitudinea 6,4, a avut loc în provincia Kermanshah, în vestul Iranului, a anunţat Institutul iranian de Geofizică, iar cel puţin 700 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor locale.

26 nov. 2018, 06:41
Cutremur puternic. Sunt cel puţin 700 de victime

Epicentrul seismului a fost localizat la 17 kilometri sud-vest de oraşul Sar-e Pol-e Zahab, la şapte kilometri adâncime, a precizat institutul. Această regiune, la frontiera cu Irakul, a fost afectată de mai multe cutremure sângeroase în ultimii ani.

Cel puţin 260 de persoane au fost rănite la Sar-e Pol-e Zahab şi în oraşul vecin Gilan-e Gharb, a anunţat guvernatorul din Kermanshah, Houshang Bazvand, la televiziunea de stat.

”Noi nu avem informaţii despre morţi, în acest stadiu, iar situaţia pare sub control”, a adăugat el, anunţând întreruperi ale alimentării cu electricitate şi apă care au durat ”doar câteva minute” în aceste două oraşe, potrivit news.ro.

Cele mai multe persoane au fost rănite deoarece ”oamenii au intrat în panică şi au fugit din case”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă Pirhossein Kolivand la televiziunea de stat. Numărul răniţilor ar putea să crească în următoarele ore, iar 18 echipe de salvare continuă să înregistreze pagubele.

Luminile s-au stins, pereţii ne-au lăsat impresia că vor cădea, iar toţi vecinii ţipau”, a povestit la telefon, pentru AFP, Fariba Babayi, o locuitoare în vârstă de 36 de ani de la Sar-e Pol-e Zahab.Dar, de această dată, eu n-am fugit (afară din casă), chiar dacă mama mea, care era afară, mă striga” să ies, adaugă această femeie, care a trăit mai multe cutremure.

Casa sa, distrusă într-un cutremur în aceeaşi perioadă a anului trecut, tocmai fusese parţial reconstruită, în urmă cu o lună, iar familia sa continuă să plătrească lucrările efectuate. ”Nu mai putem trăi normal cu toate amintirile rele, aceste traumatisme şi sentimentul neplăcut că sunt tot mai multe cutremure aici”, a spus ea, potrivit news.ro

Citeşte şi Cutremur în Vrancea, cel mai mare din ultimele două săptămâni. A fost al 28-lea din luna noiembrie

Potrivit informaţiilor disponibile în acest stadiu, nicio clădire sau infrastructură nu a fost avariată. Şapte replici de mai mică intensitate au fost înregistrate la o oră după cutremurul principal, a precizat Institutul de Geofizică.

În noiembrie 2017, acest sesim de magnitudinea 7,3 s-a soldat cu 620 de morţi şi peste 12.000 de răniţi, în provincia iraniană Kermanshah, şi cu alţi opt morţi în Irak. El a avariat cel puţin 30.000 de case. Ultimul cutremur de amploare care a afectat vestul Iranului a avut loc în august 2018, evaluat la o magnitudine de 6,0 de Institutul american USGS. Două persoane au murit, iar alte 255 au fost rănite atunci, potrivit news.ro.

Iranul se află pe două importante plăci tectonice, iar activităţile seismice sunt frecvente. În decembrie 2003, un cutremur a aneantizat oraşul istoric Bam, în Iran, în provincia Kerman (sud-est). Cel puţin 31.000 de persoane au fost ucise, iar în iunie 1990, un seism de magnitudinea 7,4 în Iran, în s-a soldat cu 40.000 de morţi, peste 300.000 de răniţi şi a lăsat 500.000 de persoane fără adăpost.