Seismolog INFP: Şi în România se poate produce un CUTREMUR asemănător celui din Nepal

Vrancea poate produce un cutremur similar celui de 7,9 pe Richter din Nepal, susţine geofizicianul Mihai Diaconescu. Dar numai în teorie. Specialistul nu crede în posibilitatea producerii unui cutremur de o magnitudine cu mult peste 7, informează România TV.

25 apr. 2015, 17:40
Seismolog INFP: Şi în România se poate produce un CUTREMUR asemănător celui din Nepal

Mihai Diaconescu, cercetător geofizician INFP, a declarat la România TV că din punct de vedere teoretic şi în ţara noastră se poate produce un cutremur asemănător celui din Nepal, însă probabilitatea ar fi foarte mică.

Din punct de vedere teoretic, da, se poate produce, fiind magnitudinea maximă cu care zona Vrancea este creditată. Dar eu am dubii că se va produce vreodată pentru că asta e o abordare teoretică. Cred că un cutremur de 7, 7 maxim poate fi creditată zona Vrancea„, a explicat seismologul.

Citeşte şi DEZASTRUL lăsat în urmă de cutremurul din Nepal. Moarte, disperare şi haos. Imagini şocante GALERIE FOTO

Mai mult, cercetătorul geofizician INFP a precizat că deşi anul acesta s-au produs 10 cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe Richter, nu poate fi vorba de o activitate seismică intensă.

Nu putem să spunem că e o activitate seismică intensă anul acesta. Anul trecut au fost 17 cutremure de peste 4. Deocamdată în acest an sunt doar 10. S-ar putea ca până la sfârşitul anului să nu se mai producă niciun cutremur de peste 4 şi atunci vom spune că a fost un an cu activitate seismică redusă„, a declarat Mihai Diaconescu.

Un seism cu magnitudinea de 7.9 a avut loc, sâmbătă, în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului. Cutremurul a provocat pagube importante. Peste 2.000 de persoane au murit.

Citeşte şi CUTREMUR NEPAL. Tabăra de bază de pe Everest, SEVER AFECTATĂ. Nu se ştie nimic despre doi alpinişti români