Seismologii trag un semnal de alarmă: „Trebuie să ne aşteptăm la un cutremur de peste 5 în Vrancea”

Cutremur produs în această dimineață în zona seismică Vrancea! Seismul de 3,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 129 de kilometri, potrivit INFP. Seismologii spun că trebuie să ne aşteptăm la cutremure mai mari,

09 feb. 2019, 13:43
Seismologii trag un semnal de alarmă: „Trebuie să ne aşteptăm la un cutremur de peste 5 în Vrancea”

„În general, trebuie să ne asteptam la un cutremur de peste 5 in fiecare an sau o data la doi ani cel mult pentru ca asa vad ca produce zona Vrancea si la peste 10, intre zece si 19 cutremure de peste 4, asta este statistica”, a declarat Mihai Diaconescu, director INFP, pentru România TV după seismul de sâmbătă.

Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,4 grade, s-a produs în 9 ianuarie, în judeţul Buzău. 

Mărmureanu a declarat, miercuri, pentru Agenţia de presă News.ro, că nu pun probleme deosebite cutremurele înregistrate miercuri dimineaţă în Marea Neagră. 

“Acestea cutremure nu au nicio importanţă. Este o activitate normală. Nu reprezintă nicio problemă. În Marea Neagră s-au înregistrat mii de cutremure de-a lungul timpului. Cel mai mare a fost în 1902 care a avut puţin peste 4 grade”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat, miercuri, că au fost înregistrate nouă cutremure în Marea Neagră, la adâncimea de cinci kilometri.

Primele şase, cu magnitudinea cuprinsă între 2,9 şi 3,7, s-au înregistrat într-un interval de o oră.

La ora 9:59:47, s-a produs în Marea Neagră încă un cutremur, tot la adâncimea de cinci kilometri, având magnitudinea 3.5 pe scara Richter.