Seismul trezeşte şi acum fiori. Cum a salvat o căţeluşă viaţa stăpânilor săi la cutremurul din 1977

În urma cu 37 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977 în România s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelică. Seismul trezeşte şi acum fiori pentru mulţi oameni. Panica, strigătele de spaimă şi urletele câinilor i-au rămas vii în memorie unui avocat din Călăraşi. Bărbatul povesteşte că trăieşte datorită căţelusei Doggy. Şi el, dar şi soţia sa, Cecilia, au scăpat cu viaţă pentru că patrupedul i-a avertizat.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 08:13
Seismul trezeşte şi acum fiori. Cum a salvat o căţeluşă viaţa stăpânilor săi la cutremurul din 1977

Pe 4 martie 1977, România a fost afectată de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe Richter, soldat cu moartea a 1.578 de oameni, rănirea altor 11.000 şi însemnate pagube materiale. Pagubele produse de seism au avut ponderea cea mai mare în Capitală, reprezentând 70% din totalul pe ţară. Peste 35.000 de locuinţe au fost distruse, iar mai multe clădiri reprezentative pentru Bucureşti au căzut la pământ.

Un venerabil avocat din Călăraşi povesteşte astăzi, la 37 de ani de la tragedie, prin ce a trecut în acea seară. Aurel Giurcă spune că trăieşte datorită căţeluşei Doggy.

„Mi-aduc aminte de parcă ar fi fost ieri. Era în jur de 21.20- 21.22. Ne aflam la masă. Deodată, am auzit în uşă o bubuitură. Mi-am dat seama că era căţeluşa noastră. I-am deschis şi a intrat în fugă în casă, după care a zbughit-o afară. Am intuit pericolul şi am ieşit după ea amândoi. Atunci a început cutremurul”, spune Aurel Giurcă pentru adevarul.ro.

Pământul se cutremura şi oamenii încercau să se salveze din calea dezastrului. Spaima lor depăşise orice limită şi după 37 de ani, groaza din acea seara a rămas vie.

„Se auzeau strigăte din toate părţile. Coşurile caselor cădeau într-un zgomot infernal. Curentul s-a întrerupt, iar peste tot domnea panica. Aveai impresia că se deschide pământul. În câteva secunde, mi-a trecut prin faţa ochilor filmul întregii vieţii. Totul se proiecta pe un fundal cu vaiete, plânsete, urlete ale câinilor şi croncănit de păsări”, spune avocatul Giurcă.

Povestea boxeriţei Doggy, cea care i-a salvat viaţa, este una cu peripeţii. Căţeluşa, de culoare crem, a ajuns la Călăraşi în anul 1972 tocmai din Germania. S-a acomodat imediat cu noii stăpâni şi le era tot timpul prin preajmă.

„Nici nu aştepta comanda mea. Aşa era de inteligentă. De multe ori nu-mi venea să cred ce este în stare să facă. Ascundeam cheile în curte, în vie, şi-o trimiteam să le găsească. Venea cu ele într-o secundă”, spune Giurcă.

Doggy era iubită şi de copiii din cartier care, dimineaţa când treceau la şcoală, se opreau şi o hrăneau cu biscuţii pe care îi aveau în ghiozdan.

„Am sesizat ce se întâmplă şi dimineaţa o ţineam în curtea din spate pentru ca elevii să nu rămână fără pacheţele”, precizează, zâmbind, avocatul.

Doggy a trăit 17 ani.

TERIFINAT, cum s-a auzit cutremurul din 1977

Citeşte şi: HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

„Îmi era şi frică să merg acasă. Nu am putut să dau telefon pentru că nimic nu funcţiona. Când am plecat nu am putut să ies pe Ana Ipătescu, am venit pe Dorobanţi, eram cu maşina şi am vrut să ies în bulevard pe la Lahovari. Nu am putut pentru că erau deja miliatari, lucrau. Erau clădiri dărâmate şi am venit pe la Maria Rosetti. Nici pe aici nu am putut pentru că şi aici era căzut blocul Scala. Şi abia am ajuns la Inter şi, de emoţii ce aveam, nu am văzut că şi Dunărea era căzută. Am ajuns acasă tremurând. Clădirea mea cu 10 etaje de la Polivalentă nu avea nimic, dar toată lumea din blocuri fugise în Parcul Tineretului. Când am intrat în casă, în sufragerie televizorul era dus, s-au spart nişte vitrine şi în bucătărie oala cu mâncare se împrăştiase pe jos”, a povestit un bărbat de 76 de ani. 

VEZI ŞI: Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

Pentru salvarea celor prinşi sub dărâmături, autorităţile comuniste au mobilizat 30.000 de militari şi pompieri. Misiunea acestora a fost îngreunată de pana de curent generată de seism, dar şi de panica generală.

România a fost lovită de mai multe cutremure de intensitate mare. Pe 26 octombrie 1802 a avut loc un cutremur cu o magnitudinea 7,9, iar pe 10 noiembrie 1940, un seism puternic a lăsat în urmă mii de victime. Vezi şi: CUTREMUR în Vrancea, la fix 37 de ani de la marele seism din 1977