Semne că ai o carenţă de vitamine

Carentele de vitamine sunt consecinte inevitabile ale consumului de produse procesate industrial. Avem tendinta de a manca dezechilibrat ceea ce ne pune corpul in situatii neobisnuite. Acesta reactioneaza trimitandu-ne semnale surprinzatoare, ingrijoratoare chiar, uneori. Iata cateva semne ca ai o carenta de vitamine.

28 iul. 2014, 05:47
Semne că ai o carenţă de vitamine

Fara sa apara o boala propriu-zisa, corpul care are o carenta de vitamine incepe sa functioneze in mod ciudat. Vitaminele sunt indispensabile reactiilor biochimice din corp. Aceste anomalii ale functionarii corpului se pot manifesta prin roseata a pielii, crampe sau chiar depresie.

Carentele de vitamine pot fi remediate prin alimentatie sau, daca acest lucru nu este suficient, prin suplimente alimentare.

Crapaturi in colturile buzelor

Daca iti apar crapaturi in colturile buzelor iti pot lipsi fierul, zincul si vitaminele B: niacina (B3), riboflavina (B2) si B12. Carentele de fier, zinc si vitamina B12 sunt feecvente in cazul regimurilor vegetariene. Ele pot aparea si daca tii un regim sarac in proteine, care sun necesare bunei functionari a sistemului imunitar.

Consuma mai multa carne de pasare sau de peste, oua, stridii, rosii deshidratate, alune si leguminoase (de exemplu linte). Absorbtia de fier este facilitata de vitamina C, care ajuta si la combaterea infectiilor. In acest scopt, mananca legume precum brocoli, ardei rosii sau conopida.

CITEŞTE ŞI: Seminţele de dovleac: 4 beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta

Cojite rosii pe fata si caderea masiva a parului

Atunci cand iti apar cojite rosii pe fata si iti cade masiv parul poate fi vorba despre o carenta de biotina, numita si vitamina B6 sau H. Corpul stocheaza vitaminele liposolubile (A, D, E si K), dar nu stocheaza cea mai mare parte a vitaminelor B, care sunt hidrosolubile. Absorbia biotinei de catre organism este impiedicata de avidina, o proteina prezenta in ouale crude. Deci, daci faci sport si iti pregatesti cocktailuri energizante cu oua crude in mod frecvente, asteapta-te sa iti cada parul sau sa iti apara pete rosii pe piele.

Avidina este distrusa la temperaturi mari, deci poti manca fara grija oua, dar gatite, nu crude. Este indicat sa mananci si somon, avocado, ciuperci, conopida, germeni de soia, oleaginoase, zmeura si banane.

Bubite rosii pe obraji, pe brate, pe pulpe si pe fese

Daca iti apar bubite rosii pe brate, pe pulpe si pe fese este un semn ca iti lipsesc acizii grasi esentiali si vitaminele A si D. Evita sa consumi acizi grasi saturati si trans, consuma mai multi acizi grasi nesaturati, sanatosi. In acest scop, sunt foarte bune sardinele, somonul, nucile si migdalele si semintele sau uleiuri extrase din ele (ulei de in, de chia).

Fa-ti plinul de vitamina A cu legume cu frunze verzi si legume colorate (morcovi, cartofi dulci, ardei rosii). Betacarotenul din aceste legume este unul dintre ingredientele folosite de catre organism pentru a fabrica vitamina A. Pentru vitamina D, poti recurge la suplimente alimentare, care sa integreze si vitaminele A si K. La fel de bune sunt si alimentele bogate in vitamina D.

Citeste mai mult pe curademiere.ro