Semne că ai putea avea cancer

Nu întotdeauna tusea sau durerea semnalează un tip de cancer, dar nu este nevoie să riști să pierzi timp valoros. În unele situații, depistarea în fazele incipiente îți poate prelungi viața.

RomaniaTV.net
30 sept. 2016, 08:34
Semne că ai putea avea cancer

Tusea persistentă

N-ar fi nimic dacă mai tusești din când în când. Atunci când tusea te supără de prea multă vreme, de câteva săptămâni bune, n-ar fi rău să mergi la un control medical, pentru a vedea dacă este totul în ordine cu plămânii tăi, pentru că există riscul unui cancer la plămâni.

Dacă sunt motive de îngrijorare, medicul de familie îți poate face trimitere pentru invetigații amănunțite cum ar fi radiografia pulmonară, CT toracic și abdominal, bronhoscopia, spirometria.

Durerea

Adesea, durerea nu este un simptom al cancerului, dar atunci când persistă, ai nevoie de un control sau de analize medicale.

Citeşte şi  Topul alimentelor care previn cancerul

Durerea în piept care nu cedează în timp scurt poate semnala un cancer la plămâni, iar durerea abdominală este posibil să indice o boală ginecologică sau, în cel mai rău caz, cancer ovarian.

Sângerările

În cazul în care observi sânge în urină, nu trebuie să te gândești că e ceva trecător. Uneori, este un indiciu al cancerului de rinichi, dar în mod obișnuit este un semn al unei infecții urinare. Verifică în primă fază dacă nu este vorba despre o infecție, apoi întreabă-ți medicul de familie ce alte opțiuni de tratament există.

Și sângerările vaginale în afara menstruației ar trebui să te alarmeze, pentru că pot semnala cancer cervical, în timp ce sângerările rectal ar putea indica un cancer de colon.

Iritațiile

Nodulii imobili, umflarea sănilor schimbările de formă, mâncărimile, iritațiile, înroșirea unei porțiuni de sân sau în jurul mameloanelor – toate aceste semne pot anunța cancer mamar, mai ales dacă persistă pe o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni.

Află ce tipuri de cancer recidivează mai des