Semne că nu te tratezi cu respect şi cum poţi schimba asta

Studiile legate de psihologia umana au demonstrat ca autocompasiunea este un instrument excelent in tratarea depresiei, anxietatii, a efectiunilor legate de mancare etc. Recent, autocompasiunea s-a dovedit a fi calea cea mai eficace pentru adoptatea unor comportamente sanatoase (inclusiv pierderea in greutatea, daca asta este ceea ce iti doresti). Cu toate acestea oamenii au tendinta de a respinge autocompasiunea intrucat considera ca ii slabeste sau ii demotiveaza. Iata cateva mituri legate de compasiune care te impiedica sa ai o viata mai buna.

21 nov. 2014, 20:30
Semne că nu te tratezi cu respect şi cum poţi schimba asta

1. Compasiunea este acelasi lucru ca mila de sine

De fapt, mila este aproape dusmanul compasiunii. Spre deosebire de compasiune, mila implica a fi tratat cu condescendenta ca si cum ai fi inferior din anumite puncte de vedere, cu alte cuvinte esti privit de sus pentru ca esti demn de mila. Asa ca de ce ai vrea sa te privesti cu compasiune, daca pentru tine acest termen inseamna mila?
Compasiunea insa ii situeaza pe toti oamenii la acelasi nivel la care este si cel care sufera. Compasiunea vine de la un om care a suferit si va mai suferi pentru un semen al sau aflat in suferinta.

2. Oamenii care sunt buni cu ei insisi sunt lenesi si nemotivati

Multe persoane cred ca daca se trateaza ei insisi cu compasiune inseamna sa renunte la toate obiectivele si asteptarile lor. E ca si cum ii spui copilului ca are voie doar o ora in fata televizorului, pentru ca apoi sa-l lasi alte ore in fata pc-ului pentru a se juca. Parintele acesta plin de compasiune inseamna de fapt un parinte permisiv care nu va putea niciodata sa-si disciplineze copilul.

Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro