Semnele care îţi arată că viitorul va fi mai bun

Tot mai mulţi indicatori macro, de la exporturi la scăderea primei de risc, arată o evoluţie pozitivă a României în ultima perioadă, Iată-i pe câţiva dintre cei mai importanţi.

RomaniaTV.net
27 sept. 2013, 11:46
Semnele care îţi arată că viitorul va fi mai bun

 – Creşte activitatea economică. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la finalul lunii august numărul firmelor active în România a trecut de 714.000, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace şi în creştere cu 2,7% faţă de nivelul din 2012.

Încrederea, la maximumul ultimelor cinci trimestre. Indicele de încredere macroeconomică (CFA Romania Macroeconomic Confidence index), este la maximul ultimelor 16 luni. Indicatorul cuantifică aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia anuală a economiei. În luna august, acest indicator a atins cel mai ridicat nivel, din mai 2012, pe seama îmbunătăţirii percepţiei asupra ţării.

Estimările de creştere economică s-au îmbunătăţit. Potrivit ultimelor prognoze ale Economist Intelligence Unit, economia românească va înregistra în 2013 o creştere de 2,4%, stimulată de o recoltă bună şi creşterea exporturilor spre ţările care nu sunt membre UE, urmând ca ritmul de creştere să se accelereze în perioada 2014-2017, la o rata medie anuală până la 4%.

 – Exporturile au ajuns la un nou record. În iulie, exporturile României s-au cifrat la 4,5 miliarde de euro, cu 18% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut şi cu 11% mai mult decât în luna precedentă. În primele şapte luni ale anului, exporturile României au ajuns la 28,2 miliarde de euro, cu 7,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşte numărul contractelor de muncă. În primele şapte luni ale acestui an, angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă, comparativ cu perioada similară din 2012.

Piaţa muncii îşi revine. Angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă prin comparaţie cu perioada similară din 2012. La acea dată erau înregistrate 5,68 milioane de contracte de muncă active, cu 27.000 peste numărul înregistrat cu un an în urmă. Numărul de salariaţi pentru care companiile au plătit impozite şi contribuţii sociale a ajuns la 5,15 milioane de persoane.

Riscul de default din ce în ce mai mic. Cotaţia CDS-urilor României (credit default swap – prima de asigurare împotriva riscului de neplată) a scăzut în ultimul an de la 6,8% la 4,2%. Asta arată că riscul ca România să nu-şi poată onora plăţile a scăzut considerabil, ceea ce conduce şi la o scădere a costurilor de împrumut ale ţării noastre, cum se va vedea mai jos.

 – Dobânzi record la noile împrumuturi. România întregistrează, în ultimul timp, minime istorice ale randamentelor, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. Ultima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 1,5 miliarde de  euro pe pietele externe, cu maturitate la 7 ani, de la mijlocul lunii septembrie 2013, s-a facut la o dobânda de 4,76% pe an. Acesta este un cost foarte mic pentru categoria de risc în care este plasată ţara noastra.

Rezerva Guvernului, din ce în ce mai mare. Rezerva de valută constituită de Ministerul de Finanţe în Trezorerie, la recomandarea FMI, aşa-numitul „buffer“ fiscal a ajuns la 6 miliarde de euro. Suma asigură timp de şase luni necesarul curent de finanţare al statului. Bufferul este necesar în cazul în care apar crize pe pieţele financiare, iar România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile.