Semnele care spun că suferi de intoleranţă la lactoză

Știați că, s-ar putea să suferi de intoleranță la lactoză și nici să nu-ți dai seama? Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, dar poate afecta viața. Află mai multe despre simptomele și modul de tratare a acesteia.

17 mart. 2017, 10:26
Semnele care spun că suferi de intoleranţă la lactoză

Deși unii oameni spun că alergiile alimentare sunt o invenție a secolului XXI, de fapt, ele au existat încă de când au început să fie mâncate ceareale și leguminoase și să se bea lapte. De aceea, trebuie să știi care-i sunt simptomele și cum o depistezi.

Ce este intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este o tulburare care provine dintr-o deficiență de enzimă responsabilă cu digestia lactozei. În cazul în care nu este absorbit de organism, zahărul din lapte ajunge în colon, unde fermentează și provoacă gaze.
Consumul de lapte, iaurt sau înghețată de către o persoană cu intoleranță la lactoză nu provoacă daune grave sau ireversibile la nivelul tractului intestinal, iar simptomele sunt temporare. Mulți oameni cred că suferă de această problemă când de fapt, ei se confruntă cu o creștere excesivă a bacteriilor, boala celiacă, sau inflamație intestinală.

Simptomele intoleranței la lactoză

Simptomele intoleranței la lactoză apar în următoarele 30 de minute sau 2 ore după ce bei sau mănânci alimente care conțin lactoză. Severitatea acestora depinde de fiecare organism, în funcție de cantitatea consumată și de nivelul de enzime numite lactază din stomac. Dar, toate acestea nu înseamnă că suferi de tulburarea intoleranță la lactoză. Iată de ce:
– Fermentația lactozei de către bacteriile intestinale produce scaune mai acide, care pot provoca iritație sau durere;
– Te poți confrunta cu balonare sau dureri abdominale sau gaze, care durează câteva ore după consumul de produse lactate.
– Diareea sau constipația pot fi mână în mână cu intoleranța la lactoză, deaorece se produce un dezechilibru în flora intestinală;
– Crampele la nivelul stomacului sunt și ele sunt simptom comun;
– Intoleranța la lactoză la copii și adolescenți înseamnă de multe ori greață sau vărsături.

Există și deficit de lactoză, apare atunci când boala a devenit deja cronică, și simptomele pe care le poți experimenta sunt:
– pierdere în greutate bruscă
– roșeață perianale
– spasme abdominale
– diaree
În plus, apar și probleme ale pielii, cum sunt oboseala și dureri la nivelul extremităților.

Află aici ce să mănânci dacă ai intoleranță la lactoză