SEMNIFICAŢIA ZILEI DE 1 MAI. Mulţi o confundă cu ziua ieşitului la grătar sau la plajă

1 MAI. Putini români se mai gândesc la ziua de 1 Mai ca la Ziua Internationala a Muncii. 1 Mai a devenit ziua mersului la mare sau ziua iesitului la grătar. Semnificatia originala a acesteia a fost reducerea normei orare zilnice si a fost decretata de Congresul Internationalei Socialiste in 1889, fiind de atunci comemorata prin manifestatii muncitoresti. Usor, usor, aceasta a devenit sarbatoare muncii in aproape toate tarile din lume, iar aceste manifestatii au capatat amploare cand autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

30 apr. 2015, 20:32
SEMNIFICAŢIA ZILEI DE 1 MAI. Mulţi o confundă cu ziua ieşitului la grătar sau la plajă

1 MAI. De ce a luat Internationala Socialista decizia de a decreta aceasta zi ca fiind Ziua Muncii? Ei bine, totul a pornit de la protestele muncitorilor din Chicago ce au avut loc pe 1 mai 1886, cand sute de protestatari au iesit in strada cerand reducerea normei de munca la 8 ore pe zi, fara reducerea salariului. Trei zile mai tarziu, cativa muncitori s-au alaturat unui alt protest, alaturi de angajati ai unei intreprinderi de prelucrare a lemnului. Politia a intervenit, iar patru protestatari au fost ucisi de politie si multe alte persoane au fost ranite mai mult sau mai putin grav din cauza fortelor de orgine.

Citeşte şi Reţeta specială pentru micii de 1 mai: Află cum îi fac la Cocoşatu

Insa lucrurile nu s-au oprit aici. In aceasi seara, o bomba a fost aruncata din multime spre coloane de politisti, 66 dintre acestia fiind raniti, dintre care 7 au decedat. Bineinteles, politia a ripostat, impuscand nu mai putin de doua sute de oameni, multi dintre ei fiind raniti mortal.

In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in anul 1890 de catre miscarea socialista. In perioada comunista, erau organizate manifestatii de amploare pe marile bulevarde, cand coloane de oameni ieseau in tinute festive si scandau lozinci in timp ce purtau pancarte.

Citeşte şi ZIUA MUNCII în bancuri: Cum pregăteşte românul grătarul de 1 MAI

Asa cum era de asteptat, dupa 1990 aceste manifestatii propagandiste au fost minimalizate, insa, dupa cum cu totii stim, lumea inca se bucura de aceasta zi libera iesind la iarba verde la un gratar sau bucurandu-se de inceputul sezonului estival.