Senat: Pedeapsă redusă cu 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică

Senatorii juriști au amendat, marți, proiectul privind aprobarea OUG 24/2016, care modifică Legea referitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Senatorii propun acordarea unei reduceri a pedepsei de 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică sau invenție realizată.

11 oct. 2016, 12:07
Senat: Pedeapsă redusă cu 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică

În forma inițială a textului ordonanței, articolul 96, alin. (1), lit. f) era modificat în sensul acordării unei reduceri a pedepsei de 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise sau al invențiilor brevetate.

„În cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate, pentru întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite”, stipula actul normativ.

Potrivit amendamentului formulat de Comisia pentru drepturile omului și însușit de Comisia juridică, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție realizate.

În timpul dezbaterilor, Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului și membru al Comisiei juridice, a precizat că redactarea unei astfel de lucrări implică ani de studiu și de cercetare.

„Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat științifică se transpiră cu sânge, ceea ce se și face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanței și să spun — 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii și a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate pe care o face ordonanța. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puțin, dar e părerea mea. Cel puțin 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică este oricum mai mult decât zice ordonanța”, a afirmat Chelaru.

Comisia juridică a adoptat raportul favorabil cu amendamentul amintit, cu unanimitate de voturi. Propunerea va fi înaintată plenului Senatului care este prima Cameră sesizată în acest caz.