Senatoarea Doina Anca Tudor, RACOLATĂ de Securitate în 1982, când dansa într-un bar de noapte

Senatoarea Doina Anca Tudor a fost racolată de Securitate, din poziţia de dansatoare la un bar de noapte din Bucureşti, însă ea nu a furnizat note informative. Din informator, Doina Anca Tudor s-a transformat în urmărit, întrucât folosea în scop personal relaţiile cu cetăţenii străni. Informaţiile provin dintr-o notă CNSAS, trimisă luni pe adresa mai multor redacţii.

22 feb. 2016, 10:08

Senatoarea Doina Anca Tudor a fost racolată în 1982 de Securitate, din poziţia de dansatoare la un bar de noapte din Bucureşti, pentru a furniza informaţii despre colegi şi cetăţenii străini care frecventau localul. Informaţia apare în nota CNSAS eliberată când Doina Anca Tudor şi-a depus candidatura penntru Senat.

Cercetătorii CNSAS nu au găsit note informative semnate de senatoare. Din contră, din informator, aceasta a devenit urmărită de Securitate deoarece, reiese din nota CNSAS, Doina Anca Tudor începuse să folosească în scop personal relaţiile cu străinii. Cariera de „informator” a durat mai puţin de un an.

Din datele deţinute de CNSAS, Doina Anca Tudor nu a fost ofiţer de Securitate. CNSAS a cercetat trecutul Doinei Anca Tudor pentru că din postura ei de senator.

„În baza Notei de Constatare nr. Dl/l/1437 din data de 11.06.2014, intocmita de catre Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: doamna TUDOR (fostă STĂVĂRUŞ) Doina Anca este titulara dosarului fond reţea nr. R 70206 (cotă C.N.S.A. S.). Domnia sa, balerină la barul “Bucureşti”, obiectiv aflat în proximitatea Comitetului Central al PCR, a fost recrutată pentru încadrarea informativă a colegilor de muncă şi a diverşilor cetăţeni străini care frecventau barul; la data de 27.04.1982, a semnat un Angajament, fiindu-i atrbuit numeIe conspirativ “ALIS”.

A fost exclusă din reţea la data de 10.11.1982, cu menţiunea “nu mai corespunde scopului pentru care a fost recrutatĂ”. De asemenea, doamna TUDOR Doina Anca este titulara dosarului fond informativ nr. 1 264642 (cotă C.N.S.A.S.), domnia sa fiind urmărită, în perioada 1986-1987, pentru relaţii neoficiale cu cetăţeni străini. Direcţia de Specialitate nu a identificat informaţii transmise Secuntăţii de către doamna TUDOR Doina Anca.

Totodată, în cuprinsul Notei de Constatare nr. Dl/1/1437 din data de 11.06.2014, ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofiţer de Securitate, astfel încât nu poate fi reţinută nici calitatea de lucrător al Securităţii potrivit art. 2 lit. a din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008″, se arată în nota CNSAS.

Senatoarea Doina Anca Tudor a negat informaţiile apărute de la CNSAS, motivând că în perioada respectivă ea nu se afla în ţară. Ea s-a prezentat luni la DNA în dosarul în care este cercetată alături de fostul ei soţ pentru intervenţii în favoarea unei societăţi de asigurări controlată de Ilie Carabulea.

Biroul permanent al Senatului va discuta, luni, solicitarea DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a Doinei Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită.
DNA precizeaza ca, in perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat in mod direct pe Daniel Tudor sa primeasca suma de 200.000 de euro (din suma totala de 300.000 de euro primita de acesta), pentru ca acesta, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sa favorizeze o firma de asigurari care facuse obiectul unor activitati de control.