Senatorii decid în plen cine îi ia locul lui Toni Greblă la CCR. Un candidat s-a RETRAS

Senatorii vor decide, miercuri, în plen, prin vot, cine va fi noul judecător al CCR care îi va lua locul lui Toni Greblă. Candidatul PNL a primit, marţi, la Comisia Juridică, cele mai multe voturi. 

18 feb. 2015, 08:33
Senatorii decid în plen cine îi ia locul lui Toni Greblă la CCR. Un candidat s-a RETRAS

Cei trei candidaţi care s-au înscris pentru funcţia de judecător CCR sunt Mona-Lisa Neagoe (PNL), Maya Teodoriu (PSD) şi Ruxandra Jipa (UNPR).

În şedinţa de plen a Senatului, senatorul UNPR Ruxandra Jipa a anunțat însă că se retrage din cursă la solicitarea vicepremierului Gabriel Oprea, președintele UNPR.

„Voi vota în această zi pentru UNPR şi preşedintele partidului, Gabriel Oprea, preşedintele nostru, vice-prim-ministru. În această situaţie va trebui sa renunţaţi la buletinele care cuprind numele meu. Aşa am hotărât eu şi partidul din care fac parte şi preşedintele lui”, a spus Jipa.

Vicepreşedintele grupului PNL Dumitru Oprea a spus, în replică, că nu are cunoştinţă de faptul că şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, se află pe lista pe candidaţi.

„Pe mine m-a derutat intervenţia doamnei senator, pentru că eu, din câte ştiu, în dezbaterea avută de dimineaţă, am avut trei candidaţi, dar nu patru. Eu nu ştiu dacă domnul general Oprea este acum pe listă„, a arătat, ironic, liberalul.

În cursa pentru funcţia de judecător au rămas Maya Teodoroiu și Mona-Lisa Neagoe.

Citeşte şi Ce spune Marko Bela despre decizia UDMR privind revocarea lui Tăriceanu de la şefia Senatului VIDEO

Senatorii juriști i-au audiat, marţi, pe candidații înscriși pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, post rămas vacant în urma demisiei lui Toni Greblă.

PNL a reuşit să-şi impună candidatul, în defavoarea celui propus de PSD. Astfel, Mona-Lisa Neagoe a obţinut cele mai multe voturi pentru a ocupa postul de judecător al CCR.

Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a obţinut astfel 6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă.  UDMR a susţinut candidatul liberal.

Simona Maya Teodoroiu, care a fost propusă de PSD, a beneficiat de 4 voturi pentru şi 6 împotrivă.

Senatorul Florina Jipa a obţinut 2 voturi pentru şi 9 împotrivă.

Decizia finală privind judecătorul CCR va fi luată în plenul Senatului. Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat că toate cele trei candidaturi vor fi înaintate plenului Senatului, care va stabili prin vot asupra viitorului membru al Curţii Constituţionale

Social-democraţii nu sunt însă îngrijoraţi în privinţa votului din plen. Liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu a spus că PSD are majoritate cât să-şi impună candidatul.