Senatul a aprobat legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Senatul a aprobat, luni, legea privind abilitarea Executivului de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, senatorii opoziţiei reclamând faptul că România nu are un Guvern votat în Parlament şi catalogând situaţia ca fiind ”un teatru al absurdului”.

26 iun. 2017, 15:41
Senatul a aprobat legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

„Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un Guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia Juridică, care guvern este cel abilitat şi pentru ce? Pentru că regula de bază a delegării legislative porneşte de la ideea de previzibilitate. (…) Ce facem? Dăm o bilă albă unui guvern viitor, fără să ştim care este programul acelui Guvern, cine este acel Guvern, ce-şi doreşte acel Guvern? Nu ar fi mai normal şi mai decent să fi aşteptat civilizat învestirea noului Guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi, în raport cu priorităţile respectivului Guvern, să îl abilităm să emită ordonanţe? Din păcate (…) se pare că aici discutăm despre dictatura majorităţii”, a spus senatorul liberal Daniel Fenechiu.

El a mai spus că senatorii PNL vor vota împotrivă.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goţiu a spus că opoziţia asistă la abilitarea unui govern care nu există.

„De o săptămână chiar asistăm la nişte momente pentru istoria neagră a parlamentarismului românesc”, a mai spus Goţiu.

În replică, senatorii UDMR au anunţat că vor vota pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

„Nu înseamnă că e vorba de un cec în alb, nu e vorba de anumite persoane sau certitudini cu privire la ordonanţele care urmează se se emită, ci doar posibilitatea ca Guvernul să procedeze la legiferare pe bază de delegare, pe baza aprobării date de Parlament.(…) Urmează oricum să exercităm controlul parlamentar prin cercetarea acestor ordonanţe, prin aprobarea sau respingerea lor”, a spus şi senatorul PSD Şerban Nicolae.

Supus la vot, proiectul de lege a fost adoptat cu 80 de voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi o abţinere.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.