Senatul SUA nu limitează bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la Deveselu

Ministerul Afacerilor Externe susține, sâmbătă, într-o precizare transmisă AGERPRES, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.

07 oct. 2017, 12:01
Senatul SUA nu limitează bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la Deveselu

Precizarea MAE vine după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Senatul Statelor Unite ar fi eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.

Potrivit MAE, sistemul de apărare împotriva rachetelor de la Deveselu Aegis Ashore este complet operațional, este bugetat corespunzător și își îndeplinește misiunea atribuită, fiind integrat în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rusia acuză SUA că încalcă Tratatul INF: Sistemele Aegis din România pot fi folosite pentru atacuri

„Acest sistem strategic și de înaltă performanță al Statelor Unite găzduit de România reprezintă o contribuție majoră a celor două țări la securitatea euro-atlantică. Programul continuă în conformitate cu Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Prevederea din proiectul de lege privind bugetul apărării SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilități, de protecție anti-aeriană, suplimentare, și nu se referea la sistemul deja instalat la Baza Militară Deveselu. Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore, ci a vizat alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română”, arată MAE.