Senatul SUA se pregăteşte să pună capăt „shutdown”-lui

Senatul american urmează să încerce joi să se pună de acord asupra unui text care să pună capăt "shutdown"-ului, o închidere parţială a administraţiei federale din cauza lipsei finanţării de la Congres, care a intrat în a doua lună şi afectează economia şi moralul americanilor.

23 ian. 2019, 08:40
Senatul SUA se pregăteşte să pună capăt „shutdown”-lui

Din 22 decembrie, o parte a Guvernului federal este paralizată de un conflict dur între democraţii din Congres şi Casa Albă pe tema finanţării unui zid antiimigraţie la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele Donald Trump reclamă 5,7 miliarde de dolari în vederea construirii zidului, principala sa promisiune de campanie, care să controleze, în opinia sa, traficul de droguri şi intrarea imigranţilor clandestini.

Opoziţia refuză în mod categoric, catalogând acest proiect drept ”imoral”, costisitor şi ineficient şi cere redeschiderea administraţiilor – în prealabil – oricăror discuţii despre securitatea frontierelor şi imigraţie.

Propunerea republicană – care asigură o finanţare a guvernului până în septembrie – conţine o anvelopă pentru zid şi o concesie acordată sâmbătă de Trump – o amânare de trei ani cu privire la situaţia unui milion de imigranţi ameninţaţi în mod direct de expulzare.

Textul democrat nu evocă bugetul pentru zid şi propune redeschiderea administraţiilor până la 8 februarie, în vederea relansării dezbaterii pe tema securităţii la frontiere.

Pentru a fi aprobat, un text este necesar să obţină 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de mandate. Este necesar, de asemenea, să treacă de Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor.

Potrivit unui oficial republican, textul democrat are puţine şanse să treacă, iar dacă ar trece preşedintele i-ar opune un veto. De asemenea, pare puţin probabil ca senatorii republicani să-i convingă pe democraţi să le susţină propunerea.

Trump şi-a reiterat, marţi, pe Twitter, voinţa de a construi zidul, în numele ”securitţii naţionale”. ”Să nu cedăm”, i-a îndemnat el pe republicani, acuzând opoziţia că ”joacă în scopuri politice”.

Pentru a pune lucrurile în mişcare, preşedintele republican a pus sâmbătă în balanţă o amânare de trei ani pentru beneficiarii autorizărilor de reşedinţă abrogate de adminsitraţia sa – aproximativ 700.000 de tineri care au intrat ilegal în ţară împreună cu părinţii lor şi aproximativ 300.000 de titulari ai statutului protecţiei temporare (TPS). Însă democraţii au refuzat această ”compilaţie de mai multe iniţiative respinse deja în trecut”.

„Shutdown”-ul afectează în mod direct 0,5% din muncitorii americani şi a început să afecteze în mod indirect moralul a peste jumătate dintre consumatori.  El afectează de asemenea economia şi creşterea economică, pe fondul încetinirii creşterii economice mondiale, avertizează experţii.

Aproximativ 800.000 de funcţionari federali se află în şomaj forţat sau trebuie să muncească fără să fie plătiţi până la sfârşitul blocajului.

Acest „shutdown” – cel mai îndelungat din istoria ţării – începe să aibă şi un preţ politic. O majoritate a americanilor îi consideră vinovaţi de situaţie pe republicani şi Casa Albă, potrivit mai multor sondaje de opinie.