Senatul a votat marţi modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României

Senatul a adoptat prin vot inițiativa legislativă PSD privind modificarea legii alegerii preşedintelui. Camera Deputaților va da vot asupra proiectului, în calitate de for decizional.

RomaniaTV.net
03 iul. 2018, 05:11
Senatul a votat marţi modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României

UPDATE Proiectul scial-democraților a fost adoptat de Senat, primă cameră sesizată, cu 70 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și 12 abțineri.

______________

Senatorii vor vota, marţi, un proiect iniţiat de PSD care modifică Legea pentru alegerea preşedintelui României, schimbările vizând dublarea amenzilor, dar şi posibilitatea ca un alegător să poată semna pentru susţinerea mai multor candidaturi.

Senatul are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, porivit Mediafax.

Potrivit articolului 4, alineatul (2) al proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, depus la Senat pe 2 mai, în procedură de urgenţă, „candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi”. Forma actuală a legii prevede că „un alegător poate susţine un singur candidat”.

O altă modificare prevede mărirea cuantumului amenzilor în cazul încălcării Legii, astfel încât, potrivit art 54, „contravenţiile prevăzute la art. 53 alin (1) se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei, cele de la alin (2) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele de la alin (3) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei”. În prezent, legea prevede sancţiuni de la 1.000 lei la 10.000 lei.