Gruia Stoica, la un pas de închisoare. SENTINŢA FINALĂ se dă pe 26 ianuarie: „Ceea ce face DNA acum este corect”

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc ultimul termen al procesului. Procurorii au cerut ca afaceristul să fie condamnat la șapte ani de închisoare. Instanţa a rămas în pronunţare, iar sentinţa va fi comunicată pe 26 ianuarie. Gruia Stoica a afirmat marţi că ceea ce fac procurorii DNA "este corect" și că România avea nevoie de "un moment zero".

12 ian. 2016, 12:49
Gruia Stoica, la un pas de închisoare. SENTINŢA FINALĂ se dă pe 26 ianuarie: „Ceea ce face DNA acum este corect”

UPDATE Gruia Stoica a participat la Înalta Curte de Casație și Justiție la ultimul termen al procesului în care a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență, urmând ca instanța să anunțe pe 26 ianuarie sentința definitivă.

La ieșirea din sala de judecată, Gruia Stoica a declarat că este pregătit „pentru orice eventualitate” dacă judecătorii vor decide că el a greșit, susținând că România avea nevoie de „un moment zero” în lupta împotriva corupției, scrie Agerpres.

„Un moment zero trebuia făcut în România spre binele copiilor și nepoților noștri. Trebuia un moment zero. Dar că, pe lângă acest moment zero, există și agende personale sau de grup, acolo trebuie să fim puțin atenți. Ceea ce face DNA-ul acum în mare parte este corect. Nu vreau să țin neapărat cu DNA-ul, dar ceea ce face este corect. Dacă eu am greșit, sunt de acord să fac și eu parte din acest moment zero”, a declarat Gruia Stoica.

În legătură cu dosarul său, omul de afaceri s-a plâns de poziția de „non-combat” adoptată de celălalt inculpat din proces, avocatul Doru Boștină.

„Domnul Boștină nu a încercat niciodată să se apere în toată această perioadă. S-a bazat pe acel articol 19 și pe anumite înțelegeri. Se pare că se dorește condamnarea mea și scoaterea mea din mediul de afaceri. Nu am nimic împotrivă, dar păcat de experiența pe care am acumulat-o în toată perioada asta. Păcat că mulți oameni de afaceri au învățat din propriile greșeli, pentru că nimeni nu ne-a învățat în anii ’90 cum să lucrăm, cum să facem lucrurile, pur și simplu am învățat din greșelile noastre”, a spus Gruia Stoica.

Pe de altă parte, Gruia Soica a încercat să se apere în sala de judecată, susținând că el provine din comunitatea de romi și are un caracter mai vulcanic, acesta fiind motivul pentru care a folosit cuvinte nepotrivite în cadrul unei întâlniri cu avocatul Doru Boștină, înregistrată de procurorii DNA.

Tot în sala de judecată, procurorul DNA a cerut judecătorilor să-i aplice lui Gruia Stoica pedeapsa maximă pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Pledoariile finale au avut loc, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii instanţei supreme vor decide soarta afaceristului lui Gruia Stoica, acuzat de cumpărare de influenţă, dar şi soarta lui Doru Bostina, avocatul care a ar fi acceptat promisiunea de a încasa trei milioane de euro pentru a-i asigura proprietarului Grup Feroviar Român informaţii preţioase dintr-o licitaţie organizată în urmă cu doi ani de Compania de Energie Oltenia. Acest contract se derula pe câţiva ani şi valora peste 100 de milioane de euro.

Gruia Stoica susţine că este nevinovat. Mai mult, avocaţii lui susţin că înregistrarea ambientală nu este corectă. Ei spun că există suficiente voci ale unor specialişti care consideră că ceea ce a apărut la dosar ar fi o „probă contrafăcută”, iar instanţa nu ar trebui să ia în calcul această variantă.

Avocaţii lui afaceristului Gruia Stoica îl descriu pe acesta ca pe un cetăţean cinstit, care a plătit impozite statului român de peste 200 de milioane de euro, dar şi ca pe un filantrop. Acestea sunt argumentele apărării prin care încearcă să obţină o achitare.

Judecătorii de la ICCJ vor da verdictul pe data de 26 ianuarie.

Dacă va fi judecat pe vechiul Cod Penal, Gruia Stoica ar putea primi chiar şi 10 ani de închisoare. Dacă va fi judecat pe Noul Cod Penal, acesta ar putea primi şapte ani de închisoare.

Gruia Stoica a primit, în primă instanţă, o pedeapsă de 4 ani închisoare, iar avocatul Doru Boștină a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare.