Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS

Premierul britanic David Cameron a lansat luni un apel insistent către scoţieni să respingă independenţa de Regatul Unit, la referendumul prevăzut pentru joi, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

15 sept. 2014, 17:59
Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS

 Premierul David Cameron îi avertizează pe scoţieni că independenţa de Marea Britanie ar fi un ‘divorţ dureros’. ‘Dacă Scoţia votează ‘da’, Marea Britanie se va diviza şi vom porni pe căi separate pentru totdeauna’, a declarat Cameron, aflat în vizită în portul petrolier scoţian Aberdeen.

Premierul britanic a avertizat că ‘independenţa nu ar fi o despărţire de probă, ci un divorţ dureros’, subliniind totodată că un vot împotriva independenţei ar determina o cedare de prerogative ‘fără precedent’ către Scoţia.

Citeşte şi Clişee despre SCOŢIENI: Roşcovani, băutori de whisky, zgârciţi, patrioţi şi purtători de kilt

Victoria lui ‘da’ ar însemna că ‘nu vom mai împărţi aceeaşi monedă, că forţele armate pe care le-am construit împreună în decurs de secole se vor separa’, a spus Cameron.

Pe de altă parte, ‘dacă joi are câştig de cauză tabăra lui ‘nu’, acest lucru va declanşa un program de transfer de puteri vast şi fără precedent’ în materie de politică fiscală şi sănătate publică, a promis şeful guvernului de la Londra.

Citeşte şi REFERENDUM pentru INDEPENDENŢA Scoţiei

Primul ministru britanic a efectuat luni ultima sa călătorie în Scoţia pentru a convinge electoratul din această provincie să voteze împotriva independenţei la referendumul de joi, în care sondajele anticipează un rezultat strâns, indicând totuşi un uşor avans al taberei care susţine rămânerea în cadrul Marii Britanii. Conform celui mai recent, realizat de institutul Opinium, unioniştii, care sprijină ideea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, sunt cotaţi cu 53% din intenţiile de vot.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat luni că SUA doresc ca Marea Britanie, aliat de prim-plan al Statelor Unite, să fie un partener ‘puternic, robust şi unit’, repetând cuvintele folosite de preşedintele Barack Obama în iunie la Bruxelles.