Separatiştii ucraineni declară că au oprit 40 de tancuri ucrainene lângă Lugansk

Insurgenţii înarmaţi proruşi şi trupele guvernamentale ucrainene continuau joi luptele la nord de oraşul Lugansk, centrul administrativ al regiunii omonime din estul Ucrainei, relatează agenţia rusă de presă RIA Novosti, citând un reprezentant al rebelilor, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 11:56
Separatiştii ucraineni declară că au oprit 40 de tancuri ucrainene lângă Lugansk

La Kiev, mai mult de 30 de protestatari, în uniforme de camuflaj, au încercat să ia cu asalt clădirea Serviciului de stat pentru frontieră, cerând demisia şefului acestuia, Mykola Litvin, pe care îl acuză că nu a reuşit să asigure impermeabilitatea graniţei în est cu Federaţia Rusă.

Poliţia a încercat să-i respingă, recurgând la tunuri cu apă, după cum relatează agenţia de presă ucraineană Unian.

Pe ansamblu, sediul Serviciului pentru frontiera de stat este pichetat de aproximativ o sută de manifestanţi, care se revendică drept activişti ai Maidanului (Pieţei Independenţei) din centrul Kievului, epicentrul evenimentelor din ultimele luni care au dus la înlăturarea regimului preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Agenţia de presă Unian, citându-l pe expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, a acuzat mass-media ruse de denaturarea faptelor din teatrul de operaţiuni din estul ţării, negând că trupele guvernamentale au recurs la bombe incendiare împotriva civililor în zona Slaviansk.

‘Astăzi, 12 iunie, mass-media ruse au relatat că forţele ucrainene au utilizat bombe incendiare împotriva civililor, iar pentru confirmare televiziunile ruse au difuzat imagini filmate în 2004 la Fallujah'(Irak), scrie Tâmciuk, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul rus de Externe a condamnat deja utilizarea acestui tip de bombe şi a cerut o anchetă, conform AFP.