Şerban Nicolae îi va invita la Comisia SIPA pe jurnaliştii Dan Tapalagă, Dan Andronic şi Mirel Curea. Monica Macovei nu se prezintă

Senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat miercuri că îi va invita săptămâna viitoare pe jurnaliștii Dan Andronic, Mirel Curea și Dan Tapalagă pentru a fi audiați în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA. Monica Macovei a refuzat să se prezinte la comisie.

08 nov. 2017, 14:15
Şerban Nicolae îi va invita la Comisia SIPA pe jurnaliştii Dan Tapalagă, Dan Andronic şi Mirel Curea. Monica Macovei nu se prezintă

UPDATE Șerban Nicolae, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, a anunțat miercuri că europarlamentarul Monica Macovei a transmis un mail în care aceasta spune că nu își dă „acordul de voință” pentru a fi audiată.

„Din păcate, fostul ministru al Justiției Monica Macovei ne-a trimis un răspuns pe mail la solicitarea de a fi prezentă în fața comisiei, în care a spus că nu își dă acordul conform legii, ca să citez. Nu am înțeles ce acord conform legii. ‘Nu îmi dau acordul de voință în temeiul Legii 96/2006’. Nu există niciun fel de acord de voință. Legea 96/2006 este Statutul deputaților și senatorilor (…) Nu văd la ce s-ar referi și nu văd ce ar avea de ascuns. Ar fi foarte util să clarifice, pentru opinia publică, dar și pentru această comisie parlamentară, cum a ajuns să intre noaptea, ca oamenii civilizați și ca oamenii cinstiți, în birourile DGPA în ianuarie 2005. Ar fi putut să clarifice care au fost resorturile de rațiune pentru care au desființat această structură a Ministerului Justiției, în 2006. Îmi pare rău că înțelege să-și exercite mandatul de ales al poporului român cu lipsă de loialitate și cu lipsă de bună-credință. Domnul Ion Iliescu era președinte al României și a fost prezent la comisiile parlamentare de anchetă privind Revoluția din decembrie și Mineriada din iunie 1990. Deci, nu cred că cineva ar putea să invoce vreo justificare temeinică și rațională în afară de posibilitățile de natură fizică de a refuza prezența în comisiile de anchetă parlamentară, mai ales că nu suportă niciun fel de repercusiuni, nu există niciun fel de răspundere, ci totul se face transparent”, a declarat Șerban Nicolae.

Întrebat ce va face în fața acestui refuz, Șerban Nicolae a spus că nu se gândește la „represalii”.


Senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat miercuri că îi va invita săptămâna viitoare pe jurnaliștii Dan Andronic, Mirel Curea și Dan Tapalagă pentru a fi audiați în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA.

„Pentru săptămâna viitoare, nu am stabilit încă un program, o dată și o oră. Probabil că vor fi invitați în fața comisiei trei ziariști. Mă gândesc la Dan Andronic, la Mirel Curea și Dan Tapalagă. Sunt oameni care cunosc fenomenul, care au scris despre SIPA și despre această arhivă și care ar putea să ne dea o altă bază de anchetare în ceea ce privește persoanele cu funcții publice care și-au desfășurat activitatea în această Direcție, pentru că, altminteri, am constatat că foștii miniștri, foștii șefi din aparatul administrativ au o oarecare reținere ca nu cumva să se înțeleagă că ar fi avut un interes deosebit sau ar fi avut vreo implicare în această chestiune. Ziariștii sunt ceva mai liberi din punctul ăsta de vedere, pentru că au făcut investigații din exterior, în numele dreptului la informare, și pot să vină cu informații mult mai bine informate”, a declarat Șerban Nicolae, după ce a vizitat arhiva SIPA la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, potrivit Agerpres.

Senatorul Mihai Goțiu a spus că nu este de acord cu audierea jurnaliștilor în Parlament, deoarece comisia ar putea valida informații despre arhiva SIPA care nu sunt verificate.

„Eu nu sunt de acord cu decizia de a invita jurnaliști la comisie. Ca fost jurnalist, știu că atunci când am o informație, fac tot ce este posibil să o verific și să o fac publică. Așadar, jurnaliștii care au informații legate de arhiva SIPA, care sunt verificate, trebuie să le facă publice sau le-au făcut deja publice. Nu vreau ca această comisie să vină și să valideze sau să pună în circulație informații neverificate. Degeaba zice Șerban Nicolae că le va atrage atenția sau că le va solicita să specifice dacă informațiile sunt verificate sau nu. Ca fost jurnalist, știu că în momentul în care o informație este făcută publică ea capătă o anumită notorietate și devine plauzibilă sau nu. Practic, prin această comisie s-ar ajunge la situația în care informații care nu sunt verificate vor fi puse în circulație publică și vor fi validate”, a explicat Goțiu.