Şerban Nicolae: Modificările la Codul penal, de bună credinţă, nu au fost făcute prin reglementare peste noapte

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat marţi, în plen, că propunerile de modificare la Codul penal au fost "de bună credinţă, de bună intenţie şi de maximă transparenţă, nu au fost făcute prin reglementare peste noapte, nu au fost făcute prin reglementare fără dezbateri, nu au fost făcute prin reglementări care să excludă participarea persoanelor direct interesate".

RomaniaTV.net
03 iul. 2018, 10:52
Şerban Nicolae: Modificările la Codul penal, de bună credinţă, nu au fost făcute prin reglementare peste noapte

„În fapt, am încercat să simplificăm această dezbatere la nivelul instituţiilor însărcinate cu aplicarea legii. Marea majoritate a amendamentelor provin de la CSM şi de la asociaţiile profesionale. Am văzut forma finală şi ca iniţiator vă pot spune că sunt mulţumit cu faptul că am depăşit această etapă şi că se poate trece peste deciziile care au constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii din Codul penal, în aşa fel încât alternativa la actuala formă să fie cea propusă de Comisia specială. Între a avea dispoziţii în Codul penal neconstituţionale şi a obliga instanţele de judecată să facă lucruri anormale pentru Statutul judecătorilor, adică să distingă ce anume din Codul penal se poate aplica şi în ce limite şi cum anume trebuie interpretată legea şi a face modificările pe care le-am considerat la acest moment ca fiind necesare, a doua variantă este de preferat. Eu cred că judecătorii nu au nicio vină în faptul că Parlamentul a întârziat nepermis de mult elaborarea acestor norme, instanţele de judecată şi justiţiabilii trebuie să se găsească în faţa unor norme predictibile şi coerente din punct de vedere constituţional. Vă rog să susţineţi raportul Comisiei speciale, astfel cum a fost adoptat, şi amendamentele admise. Am văzut şi amendamentele respinse ale Comisiei şi am constatat cu toţii că ele nu au făcut decât să încerce o tergiversare a dezbaterilor, să aducă în discuţii cazuri private, individualizate personal, în aşa fel încât să se asigure că pot să continue cu acest mecanism de epurare politică sau de joc politic prin intermediul legislaţiei penale şi al instituţiilor judiciare”, a afirmat Şerban Nicolae, în cadrul dezbaterilor pe proiectul legislativ de modificare a Codului penal.

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu.

Citeşte şi: Senatul a votat modificările Codului penal, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu UPDATE