Lavrov dezminte o intervenţie militară în Ucraina. Trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat luni că ţara sa nu va interveni militar în Ucraina şi a dat asigurări că autorităţile ruse pledează pentru o soluţie paşnică la criza din ţara vecină, informează EFE. Cu toate acesta, paraşutişti ucraineni s-au confruntau luni cu un 'batalion de tancuri ruseşti' la aeroportul din Lugansk.

01 sept. 2014, 08:01
Lavrov dezminte o intervenţie militară în Ucraina. Trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk

UPDATE: Trupele ucrainene s-au retras luni de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, după ce s-au confruntat cu tiruri de artilerie ale ‘armatei ruse’, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, relatează AFP.

‘Militarii ucraineni au primit ordin (să se retragă) şi s-au retras de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghievka’, din apropierea aeroportului, la circa 18 kilometri sud de Lugansk, a declarat Andri Lisenko într-un briefing de presă. ‘Ţinând cont de precizia tirurilor, este vorba de artilerişti profesionişti ai forţelor armate ruse’, a adăugat el, care a menţionat că în ultimele 24 de ore au fost ucişi şapte militari ucraineni.

Anterior, armata ucraineană anunţase într-un comunicat că paraşutişti ucraineni s-au confruntat luni cu un batalion de tancuri ruseşti, în încercarea de a păstra controlul asupra aeroportului din Lugansk.

Paraşutişti ucraineni se confruntau luni cu un ‘batalion de tancuri ruseşti’ la aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Luptele continuau luni între paraşutiştii ucraineni şi un batalion de tancuri ale forţelor armate ruse pentru apărarea aeroportului din Lugansk’, a scris Matiuhin pe pagina sa de Facebook.

Duminică, ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, a declarat că trupele ruse sunt prezente la Doneţk şi Lugansk, capitale regionale şi bastioane separatiste din estul Ucrainei.

‘Trupe ruse au apărut nu doar la Doneţk, dar şi în zona aeroportului din Lugansk. Ele sunt prezente de asemenea şi în alte oraşe’, a declarat ministrul într-un interviu pentru postul de televiziune Inter.

‘Suntem în război cu Rusia, iar Rusia este cea care decide ce se întâmplă în Donbas’, bazin minier care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, a spus el.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat luni că ţara sa nu va interveni militar în Ucraina şi a dat asigurări că autorităţile ruse pledează pentru o soluţie paşnică la criza din ţara vecină.

‘Nu va avea loc o intervenţie militară (în Ucraina). Noi ne pronunţăm pentru o soluţie exclusiv paşnică la această criză extrem de gravă, la această tragedie’, a spus ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă locale, cu prilejul inaugurării anului universitar la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse a insistat că SUA şi Uniunea Europeană ‘trebuie să ceară Kievului acelaşi lucru pe care-l cer şi în cazul altor conflicte: să pună capăt folosirii armamentului şi a aviaţiei împotriva oraşelor, împotriva populaţiei civile, să nu distrugă şcoli şi spitale’.