Serghei Lavrov: SUA nu vor lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, pentru că Phenianul are arme nucleare

Administraţia Donald Trump nu va putea lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, întrucât ştie cu certitudine că regimul de la Phenian are armament nuclear care va putea fi utilizat ca ripostă, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

24 sept. 2017, 12:31
Serghei Lavrov: SUA nu vor lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, pentru că Phenianul are arme nucleare

„În privinţa Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, întrucât nu doar suspectează, ci ştiu cu certitudine că Phenianul are arme nucleare. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a reiterat în mai multe rânduri că este imposibil să ne gândim că Statele Unite sau oricine altcineva pot avea informaţii certe în proporţie de sută la sută despre absolut toate instalaţiile militare nucleare”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului rus NTV, informează MEDIAFAX.

Citeşte şi Coreea de Nord spune că atacarea cu rachete a SUA este inevitabilă, după ce bombardiere americane au survolat apele din largul coastei

„Nu încerc să protejez Coreea de Nord, spun pur şi simplu că practic toată lumea este de acord cu această evaluare”, a explicat Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că această logică a fost împărtăşită de aproape toţi omologii săi prezenţi la reuniunea Adunării Generale ONU. În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că Statele Unite ar trebui să fi tras învăţăminte în urma intervenţiei militare în Irak.

„Sper că Washingtonul va avea această logică. Altfel, situaţia va degenera şi vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovaţi din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur că şi Japonia, Rusia şi China sunt foarte aproape de acea zonă”, a subliniat Lavrov.

Citeşte şi Statele Unite ale Americii au trimis bombardiere în apropierea Coreei de Nord, într-o demonstraţie de forţă

Sâmbătă, Serghei Lavrov a lansat un apel la calm în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, îndemnând „minţile înfierbântate” să înceteze „abordarea copiilor de grădiniţă”, după insultele între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun” vineri, după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este „senil” şi „deranjat mental”. Anterior, Donald Trump avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.

Bombardiere americane s-au apropiat, sâmbătă, de coastele de est ale Coreei de Nord, într-o demonstraţie de forţă a Administraţiei Donald Trump. „Manevra are rolul de a demonstra că preşedintele Donald Trump are o gamă largă de opţiuni militare, pentru a învinge orice ameninţare”, a declarat sâmbătă seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

În replică, regimul Kim Yong-Un a avertizat că manevra Administraţiei Donald Trump face „inevitabil” un atac cu rachete asupra Statelor Unite.

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au amplificat în ultimele luni, după o serie de teste nucleare şi balistice nord-coreene.