Serviciile secrete ruse recrutează agenţi tineri din Estonia

Serviciile de securitate din Rusia încearcă să recruteze tineri agenţi din Estonia. Moscova încearcă să inducă ”falsa impresie că spionii sunt consideraţi eroi naţionali”.

13 apr. 2018, 13:39
Serviciile secrete ruse recrutează agenţi tineri din Estonia

Potrivit raportului citat de postul Radio Poland, Rusia încearcă anual să organizeze evenimente menite să atragă tineri din statele baltice, dar şi din alte ţări membre NATO.

Serviciul estonian de Informaţii avertizează că tinerii sunt cei mai expuşi manipulărilor Rusiei, iar Moscova încearcă să inducă ”falsa impresie că spionii sunt consideraţi eroi naţionali”, aspect ce reprezintă o ameninţare pentru Estonia.

Arnold Sinisalu, directorul Serviciului de Informaţii Interne din Estonia, a afirmat că principala ameninţare la adresa securităţii Estoniei o reprezintă politica Rusiei care vizează divizarea societăţii estoniene, potrivit Mediafax. 

Citeşte şi Un agent rus al FSB a fost arestat în Estonia. Spionul pregătea infracţiuni cibernetice

 ”De ce încearcă Kremlinul să ajungă la tineri? Pentru a avea oameni în viitor care să poată influenţa afacerile interne din Estonia”, a declarat directorul Serviciului de Informaţii Interne din Estonia.

De asemenea, Serviciul estonian de Informaţii a atras atenţia că Rusia a colectat date despre cetăţenii din Estonia pentru a influenţa alegerile generale din 2017.

Aproximativ 1.3 milioane de etnici ruşi trăiesc în Estonia, fiind cea mai mare minoritate etnică din această ţară.