Serviciul de Înmatriculări din Tulcea, depăşit de numărul mare de cereri

Numărul mare de cereri pentru înmatricularea vehiculelor înTulcea, după eliminarea timbrului de mediu face ca Serviciul de Înmatriculări să fie depăşit de situaţie, încercându-se implementarea unui sistem de programare online, fiind solicitat şi sprijin din partea primăriilor din mediul rural.

RomaniaTV.net
28 feb. 2017, 19:32
Serviciul de Înmatriculări din Tulcea, depăşit de numărul mare de cereri

Comisarul şef Tiberiu Nan, din partea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Tulcea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că de la 1 februarie şi până în prezent au fost soluţionate 1.600 de cereri privind înmatricularea vehiculelor, ceea ce, raportat la luna ianuarie, înseamnă de patru ori mai mult, iar dificultăţile cu care se confruntă reprezentanţii Serviciului se datorează lipsei personalului, tot compartimentul de examinări şi permise de conducere având doar patru oameni.

Mai mult, activitatea Serviciului este desfăşurată cu un singur ghişeu şi cu un singur lucrător care procesează cererile. Acelaşi lucrător face dimineaţa programări la examenul auto, iar după – amiaza se ocupă de preschimbări.

„Din păcate, soluţia adoptată – bonuri de ordine – nu şi-a dovedit eficacitatea, având în vedere că solicitările sunt foarte multe, iar bonurile se eliberează doar pentru ziua curentă. Pe de o parte, suntem condiţionaţi şi de activitatea Registrului Auto, care eliberează cărţile de identitate a vehiculelor, necesare în vederea înmatriculării. Cu titlu informativ, la Registrul Auto, programările pentru eliberarea cărţilor de identitate se fac pentru data de 7 aprilie, aceasta în condiţiile în care doar o parte din vehiculele pentru care se solicită înmatricularea sau transcrierea mai sunt obligate să obţină cartea de identitate, toate celelalte având deja acest document şi pot face inspecţia tehnică şi să obţină alte avize din partea staţiilor de inspecţie tehnică independente. De asemenea, ne confruntăm cu un mare aflux de populaţie şi pe linia eliberării permiselor de conducere şi a preschimbării acestora. La permise de conducere înregistrăm, de asemenea, o creştere semnificativă. Sunt emise în jur de 1.200 de permise numai luna aceasta, când media lunară în perioada anterioară se cifra pe undeva pe la 400 de unităţi”, a declarat, marţi, comisarul şef Tiberiu Nan, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că s-a încercat implementarea unui sistem de programare online, care timp de o săptămână a funcţionat în paralel cu bonurile de ordine, iar luni, 27 februarie, a fost prima zi plină în care s-a lucrat doar cu programări online.

„Sistemul este la început, este perfectibil, sperăm să poată fi ajustat la programul de lucru şi la personalul SPCRPCIV. Programul este accesibil tuturor persoanelor, se află pe site-ul Instituţiei Prefectului, pe pagina destinată serviciului nostru, la secţiunea «Înmatriculări». Trebuie introduse anumite date obligatorii şi se primeşte o rezervare care poate fi făcută alegându-se doar data, nu şi ora. Am stabilit ca timpul între două operaţiuni să fie de şapte minute, respectiv timpul alocat procesării unei solicitări, ceea ce înseamnă că în fiecare zi vor fi disponibile 55 de locuri”, a mai spus reprezentantul SPCRPCIV.

Potrivit acestuia, având în vedere mărimea judeţului, populaţia numeroasă din mediul rural şi faptul că sistemul necesită conexiune la internet şi un cont de e-mail valabil, unde să ajungă confirmarea rezervării, plus o imprimantă la ghişeu, SPCRPCIV Tulcea încearcă, zilele acestea, ca la sediu să se amenajeze un spaţiu destinat publicului, cu un calculator conectat la internet şi cu o imprimantă, astfel încât cetăţeanul care nu are posibilitatea să se programeze de acasă să o poată face la SPCRPCIV.

Nan a mai spus că se va cere, totodată, şi sprijin din partea primăriilor din mediul rural, în aşa fel încât să se poată face programări şi de la primăriile comunale.

Citeşte şi Blocaj la înmatriculări: Românii îşi pot înmatricula maşinile second-hand importate abia din luna martie