Sesizarea premierului Dăncilă pe tema constituirii completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, în dezbaterea CCR pe 7 noiembrie

Curtea Constituţională a României va dezbate în data de 7 noiembrie sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completelor de cinci judecători.

RomaniaTV.net
17 oct. 2018, 08:00
Sesizarea premierului Dăncilă pe tema constituirii completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, în dezbaterea CCR pe 7 noiembrie

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR, în data de 2 octombrie, în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. Ulterior, CCR a stabilit ca până în data de 16 octombrie părţile să transmisă un punct de vedere, urmând ca la şedinţa CCR din 7 noiembrie părţile implicate în conflict să-şi susţină punctele de vedere. 

Ministrul Tudorel Toader a catalogat sesizarea făcută de Guvern la CCR pe tema formării completurilor de cinci judecători drept una bine argumentată şi a atras atenţia că există într-adevăr un conflict de natură constituţională pentru că puterea judecătorească s-a substituit puterii legislative prin amânarea intrării în vigoare a unei legi.

„Sesizarea este foarte cuprinzătoare şi, după părerea mea, bine argumentată. Pentru că din 2013 legea spune ‘complete de 5 judecători se formează în mod aleatoriu, prin tragere la sorţi’, din 2014 Colegiul de conducere al ÎCCJ a zis ‘tragem la sorţi numai 4 şi preşedintele si vicepreşedintele ÎCCJ vor fi membri de drept. A venit o decizie a CCR, din iunie anul acesta, care reia acelaşi lucru (obligativitatea tragerii la sorţi a celor 5 membri – n.r.). După decizia CCR, la 5 ani de la schimbarea modului de constituire a completelor, Colegiul de conducere al ÎCCJ spune că ‘rămâne cum am stabilit noi’. ‘Spune legea, dar noi decidem cum vrem noi.’ Dacă noi am fi avut convingerea că nu intră în competenţa CCR un astfel de conflict, nu am fi sesizat-o. Este un conflict juridic de natură constituţională prin care o putere, cea judecătorească, s-a substituit puterii leglative prin faptul că a amânat intrarea în vigoare a unui text de lege”, a declarat joi Tudorel Toader.