Seulul a închis zona industrială Kaesong. Phenianul i-a somat pe sud-coreeni să părăsească obiectivul

Coreea de Nord le-a ordonat joi tuturor sud-coreenilor să părăsească imediat zona industrială intercoreană Kaesong și a anunțat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene, a informat agenția de știri oficială KCNA.

11 feb. 2016, 10:45
Seulul a închis zona industrială Kaesong. Phenianul i-a somat pe sud-coreeni să părăsească obiectivul

Anunțul Comisiei pentru reunificare pașnică a Coreii, care se ocupă de problemele intercoreene, are loc după decizia unilaterală a Seulului de a închide zona ca ripostă la testul nuclear și lansarea de rachetă efectuate de Coreea de Nord.

Într-un comunicat publicat de agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, Comisia a anunțat că închide Kaesong, declarată zonă militară. Toate căile de comunicații militare cu Coreea de Sud, inclusiv prin satul de frontieră Panmunjom, principalul canal de comunicare între cele două state rivale, sunt întrerupte, se adăuga în comunicat, fără a preciza cât timp va fi instituită această măsură. ‘Forțele inamice sud-coreene vor simți prețul mare și dureros pe care trebuie să îl plătească pentru închiderea complexului industrial Kaesong’, se mai spune în comunicat.

Toți sud-coreenii ar fi trebuit să părăsească zona până la ora locală 17:00 (08:30 GMT), având asupra lor doar bunurile personale. ‘Vom confisca toate bunurile companiilor sud-coreene și societăților partenere, inclusiv mașini, materii prime și produse”, se afirmă în comunicat.

Citeşte şi Coreea de Nord sfidează toate avertismentele: Vom lansa şi mai multe rachete

Deschisă în 2004 ca simbol al ‘reconcilierii’ între cele două Corei, zona industrială Kaesong, finanțată de Coreea de Sud, este o sursă crucială de devize străine pentru Phenian. Situată la circa zece kilometri de frontieră, de partea nord-coreeană, la Kaesong sunt angajați 53.000 de nord-coreeni, în 124 de întreprinderi manufacturiere sud-coreene.

Guvernul și întreprinderile sud-coreene au investit aici, în peste 10 ani, mai mult de o mie miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-și finanța programele nuclear și balistic. În total, 184 de antreprenori sud-coreeni lucrează în prezent la Kaesong.

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă care transporta un satelit de observație, potrivit televiziunii oficiale nord-coreene.Prezentată de Phenian drept ‘misiune spațială’, această lansare a fost condamnată ca fiind un ‘test balistic deghizat’, care ar avea drept scop punerea în funcțiune de arme capabile să lovească teritoriul american.