Seulul avertizează Phenianul să nu facă din exerciţiile militare americane şi sud-coreene pretext pentru provocări

Președintele Coreii de Sud, Moon Jae-In, a avertizat luni regimul de la Phenian să nu se folosească de exercițiile militare comune americano-sud-coreene ca pretext pentru provocări, afirmând că aceste manevre sunt pur defensive, relatează Yonhap.

21 aug. 2017, 07:07
Seulul avertizează Phenianul să nu facă din exerciţiile militare americane şi sud-coreene pretext pentru provocări

Moon a făcut această declarație în contextul în care Coreea de Sud și SUA au început luni exercițiul anual „Ulchi Freedom Guardian” (UFG), denunțat în repetate rânduri de Coreea de Nord drept o repetiție pentru o invazie a țării.

„Ulchi este un exercițiu de apărare efectuat anual. Nu avem nicio intenție de a escalada tensiunile în Peninsula Coreeană”, a declarat Moon, insistând că „exercițiul Ulchi are drept scop verificarea pregătirii de apărare pentru a proteja viețile și proprietățile” sud-coreenilor.În acest context, Moon a mai spus că Phenianul nu ar trebui să folosească exercițiul „ca pretext pentru agravarea situației”.

„Sper sincer să împiedic izbucnirea unui nou război pe acest pământ și să menținem pacea”, a declarat președintele sud-coreean. „Guvernul va depune toate eforturile pentru a se asigura că situația actuală nu va degenera într-o criză a războiului, conlucrând cu comunitatea internațională, bazându-se pe puternica alianță între Coreea de Sud și SUA”, a subliniat acesta, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Preşedintele Coreii de Sud: Nu va fi război în Peninsula Coreeană

La exercițiul Ulchi, care urmează să dureze până joi, participă zeci de mii de soldați sud-coreeni. Ministerul Apărării sud-coreean nu a specificat numărul lor, dar oficiali ai acestuia au declarat că dimensiunea efectivelor este similară cu cea de anul trecut, adică aproximativ 50.000. Statele Unite au redus în schimb numărul militarilor participanți de la 25.000 la 17.500, potrivit Pentagonului. Trupele americane care participă la manevrele comune cu Coreea de Sud includ aproximativ 3.000 de militari ce provin din afara peninsulei.

Într-un gest neobișnuit, trei comandanți militari americani de rang înalt — comandantul șef al Flotei americane din Pacific, amiralul Harry Harris, șeful Comandamentului strategic al SUA, generalul John Hyten, și directorul Agenției de apărare antirachetă, general-locotenentul Samuel Greaves — vor observa personal exercițiul de la postul de comandă.