Seulul îşi întăreşte capacităţile militare în eventualitatea unui atac din partea Phenianului

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye a anunțat marți întărirea capacităților militare ale țării sale în 2016, astfel încât Coreea de Sud să poată face față amenințărilor nord-coreene.

27 oct. 2015, 10:27
Seulul îşi întăreşte capacităţile militare în eventualitatea unui atac din partea Phenianului

În cadrul discursului său anual ținut în fața Adunării naționale, Park Geun-Hye a indicat o creștere cu 4% a bugetului pentru apărare, acesta urmând să ajungă în 2016 la 39.000 miliarde de woni (31,1 milliarde de euro).

‘Ne vom întări drastic capacitățile noastre de apărare (…) pentru a răspunde în mod eficace la potențialele provocări ale Nordului și la alte amenințări pentru securitatea Peninsulei Coreene’, a declarat președinta sud-coreeană.

În context, dna Park a amintit de escaladarea periculoasă a tensiunilor dintre cele două Corei în vara acestui an, tensiuni care au fost aplanate printr-un acord încheiat între Seul și Phenian la sfârșitul lunii august, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Coreea de Nord ameninţă Coreea de Sud cu o „mare de foc” dacă trage în apele sale teritoriale

‘Această provocare ne-a amintit din nou că nu se poate deschide ușa pentru o cooperare și un dialog normal decât dacă este menținută o poziție foarte fermă în materie de apărare’, a subliniat președinta Coreii de Sud.

Unul din aspectele acordului încheiat în august l-a constituit organizarea, în perioada 20-26 octombrie, a unei noi serii de întâlniri între familiile separate de Războiul din Coreea (1950-1953).

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye a dat asigurări că guvernul de la Seul ‘va face toate eforturile posibile pentru ca astfel de întâlniri să aibă loc cu regularitate și pentru a permite familiilor separate să verifice dacă rudele lor sunt încă în viață’.